SFS: Kan bli svårare att komma in på utbildningar utomlands

- in Nyheter
@Lundagård

Att de EU-gemensamma betygen avskaffas är klurigt att förhålla sig till. Det menar SFS som ännu inte bestämt vad de ska tycka om beslutet.

– Det finns både för- och nackdelar med det här beslutet. En fördel är att den nya tabellen endast är till för att jämföra betyg och inte ska vara en betygsskala. Samtidigt är tabellen relativ vilket vi är skeptiska till, säger Stefan Björk, vice ordförande för Sveriges förenade studentkårer, SFS.

Han menar att det är svårt att ha en gemensam betygsskala som inte är relativ men som samtidigt går att översätta.

– Jag tror vi alla är överens om att vi inte vill ha gemensamma kursplaner för alla kurser i Europa. Då blir det ett jämförbarhetsproblem, säger Stefan Björk.

Svårare att sticka ut som svensk

För vanliga studenter kommer beslutet att skrota ECTS-betygen inte att ha särskilt stor inverkan, enligt Stefan Björk.

– För en enskild student som bara läser i Sverige spelar det väldigt liten roll. Men för någon som vill läsa utomlands kan det spela stor roll. Sverige har relativt få betygssteg, det gör att ett svenskt betyg aldrig kommer att kunna översättas till de absoluta toppbetygen i den nya tabellen, säger han.

Det nya tabellsystemet ger nämligen bara den relativa fördelningen för hur många som fått ett visst betyg på en kurs eller utbildning. Det gör att studenter som går utbildningar med få betygssteg aldrig kan sticka ut i den relativa fördelningen.

– Om en svensk läkarstudent som har godkänt i betyg vill läsa utomlands kommer de beräknas ha ett snittbetyg. Men en svenska läkarstudent kanske egentligen motsvarar mycket mer eftersom kraven för att få godkänt på läkarutbildningen är rätt höga, säger Stefan Björck.

Text: Viktor Ström