”Det är många studenter som inte vet vad vi gör för något”

- in Nationer, Nyheter
@Lundagård

När studenterna sätter sig i föreläsningssalen höstterminen 2010 kan det vara frivilligt att gå med i en nation. Enligt representanter för två lundanationer är det en kamp mot klockan att hinna omorganisera arbetet och behålla medlemmarna.

Studenternas intresse för nationsmedlemskap visade sig vara starkt när Kuratorskollegiet, KK, genomförde en enkätundersökning förra året. Sju av tio studenter accepterade tvångsanslutningen men frågan är vad som händer om medlemskapet blir frivilligt. Nationerna är överens om att det krävs samarbete och förändringar i verksamheten för att behålla sina medlemmar.

– Det är många studenter som inte vet vad vi gör för något. Vi måste bli bättre på att informera om att vi gör mer än luncher och klubbar, till exempel bostäder och stipendier, säger Johanna Östberg, kurator på Kalmar nation.

I flera år har debatten om att avskaffa kår- och nationsobligatoriet pågått. Men Lunds- och Kalmar nation känner sig inte tilläckligt förberedda för att anpassa sig till förslaget under de dryga sexton månader som återstår.

– Att ställa om från att studenterna är tvungna att söka upp oss till att vi blir tvingade att hitta dem är inte så enkelt. Dessutom behöver vi förhålla hos till det juridiska när det gäller bostäder och stipendier, säger Frida Malmgren, kurator på Lunds nation.

Kultur ligger pyrt till

De båda kuratorerna anser att det är viktigt att samarbetet mellan nationerna fördjupas för att behålla studentengagemanget i Lund.

– Vi måste samarbeta inom KK för att bli bättre på informationsspridning och därmed locka studenter till nationerna. Det viktigaste är att de hittar en nation, vilken det sedan blir spelar mindre roll, säger Frida Malmgren.

Om medlemmarna sviker sjunker nationernas intäkter. Förutom att söka fler sponsorer och donatorer väntar en översyn av dagens verksamheter.

– Lunch, brunch och café är inte vinstdrivande idag. Det är dock väldigt uppskattat och vi vill fortsätta erbjuda det. Någonstans måste vi dra åt budgeten och jag är rädd för att våra kulturella aktiviteter såsom körer, band och nationstidning ligger pyrt till, säger Frida Malmgren.

– Det är framför allt det som inte är vinstdrivande som påverkas. Akademiska föreningen kan genom utskotten erbjuda teater, poesicirklar, föreläsningar och spex. Eftersom vi tillhör dem kan vi ju fortsätta erbjuda den sortens aktiviteter indirekt, fortsätter Johanna Östberg.

Ingen sammanslagning

Konkurser eller hårdare konkurrens mellan nationerna är inget som oroar de två kuratorerna.

– Vi kommer att samarbeta mer än någonsin. Hellre några nationer än inga alls. Ingen nation önskar en annans undergång, säger Johanna Östberg.

Även om samstämmigheten kring ett fördjupat samarbetet mellan nationerna förefaller stor är någon sammanslagning inte att vänta.

– Nej, det ser vi naturligtvis inte som ett alternativ i dagsläget, avslutar Frida Malmgren.

Text: John Sahlin