Är det poesi eller teater eller rentav idrott? Döm själva, när SM-kvalet i poetry slam avgörs på Poeternas estrad tisdagen den 31 mars.
Poetry slam är en tävlingsform för scenpoesi. Varje tävlande har tre minuter på sig och rekvisita är inte tillåtet.
– Juryn utses ur publiken, och det enda villkoret är att de inte får känna dem som tävlar. Det gör att det oftast blir personer som inte har varit på poetry slam förut. Det är fem jurygrupper som sätter poäng. Lägsta poäng är 0,0 och högsta är 10,0. Sen drar man bort den högsta och lägsta poängen, förklarar Oscar Johansson från föreningen Ordkonst, som är ansvarig för kvalet.
På kvalet i Lund utses tre finalister som åker till kvalfinalen i Malmö. Där utses ett gemensamt Malmö/Lundlag som åker och tävlar i SM i Norrköping 20-23 maj.
Skåne är hett i poetry slamsammanhang. SM har anordnats sedan 1997, och Malmö har tagit tre lagguld. Oscar Johansson som själv tävlar i poetry slam blev tillfrågad av arrangörerna för Malmökvalet om han inte ville anordna en första uttagning i Lund.
Oscar Johansson beskriver den typiske manlige estradpoeten som något av en rödvinspoet, som är ganska pretentiös och tar sig själv på stort allvar. Han är dock noga med att påpeka att det är en generalisering.
På den obligatoriska frågan ifall man kan tävla i poesi svarar Oscar Johansson med ett citat från Bob Holman, grundaren av poetry slamrörelsen:
– Det går inte att tävla i poesi, därför gör vi det.