Vem har planterat röv-krokusar?

Vem har planterat röv-krokusar?

- in Högerspalten, Nöje, Nyheter, Spex
6
@Lundagård

Krokusarna i Lundagård är ett alldeles säkert lundensiskt vårtecken. Dessutom bär de på ett något tvetydigt budskap som nu går att beskåda i full blom.


Snödroppar och krokusar sticker upp här och var och lyser upp det annars så vintergrå Lundagård. Den uppmärksamme har kanske lagt märke till de strategiskt utplacerade krokusarna mittemot Filosofiska institutionen. Tittar man noga kan man utläsa, i lila respektive gulvita krokusar, orden TUT och RÖV.

Husutskott på LTH

Men vad betyder då tut och röv? Kanske är det någon som i tandemstafettyra planterat vårlökar? Genom efterforskningar får Lundagård höra att tut faktiskt ingår som en del av verksamheten på Teknologkåren. Men Olov Petrén, Teknologkårens ordförande, låter förvånad över tut – respektive – röv krokusarna i Lundagård.

– Jag har aldrig hört talas om detta. TUT finns inom det så kallade husutskottet i Teknologkåren. Det är ljud- och ljusverksamheten som går under benämningen TUT. Deras intresse för blommor och planteringar är ganska svalt vad jag känner till, de är ju mer intresserade av ljud- och ljusutrustning, berättar Olov Petrén.

Spexarhumor

Kanske var det ett okänt agg mot dessa tutare som lockade fram en grönfingrad konstnär någon gång förra året? En blogg talar dock för motsatsen och avslöjar att krokusarnas uppkomst har en koppling till ett gäng spexare från Krischansta nation. En källa med anknytning till Krischanstaspääxarna bekräftar misstankarna och berättar att händelsen kan dateras till spääxarnas 20-års jubileum våren 2006.

– När man fyller 20 år får man ju gå på Systembolaget. Vi fick en varsin tia att köpa öl för och efter det gick vi till Lundagård med spadar och lökar. Vi tänkte att vi skulle ge ett litet minne utav oss, berättar källan.

Lundagårds källa har också en förklaring till ordvalen.

– Om man sätter pekfingret och tummen på varsin kind och säger räv så blir det röv. Det är dålig spexhumor, förklarar den anonyma källan.

Men vad innebär TUT?

– Om du tar pekfingret och stoppar in det i munnen och säger tut, så förstår du.

Text: Krisztina Fuzesi
Foto: Emma Svensson

Facebook Comments

6 Comments

  1. Thomas: Nej, det var inte en slump att röven planterades där den gjorde. Den planterades där spääxet hade sitt tält på karnevalen 2002 med tältet ”Sketchup” (Sketchofreni (stavning?)) var 2006). Jag vet att det är så, jag var med både då och nu.

  2. Röven planterades i samband med Spääxets (Sic!) 20-årsjubileum hösten 2005 precis som artikeln skriver. Alla jubileumsdeltagarna traskade ner till Lundagård, passerade systemet och köpte varsin öl och ställde sig sedan i en ring runt de tappra spääxarna som grävde ner löken som sedan lagom till karnevalen 2006 stod i full blom och visade sitt roliga budskap. Att tältet för Sketsofreni råkade hamna precis vid RÖVen är en ren slump men en ganska rolig sådan.

    /En som var med och beslutade att tilltaget skulle utföras. Dock kunde jag inte vara med under själva tilltaget eftersom man jag då var tvungen att förbereda jubileumsmiddagen…

  3. Röven planterades hösten 2005, på den plats där Krischanstaspääxets tält Sketchofreni (osäker på stavningen) hade stått under karnevalen 2002. TUT planterades någon gång efter karnevalen 2006, troligen hösten 2006. ”RÖV” och ”TUT” är lösenorden som man behöver för att komma över den jätteskrangliga bron i spääxet Pullinut som är något så ovanligt som ett barnspex.

  4. Krischanstaspääxet, som planterat krokusarna, har även tidigare tryckt upp kalsonger med texten ”RÄV” på rumpan och ”TUT” där fram. Lite putslustigt sådär.

    De brukar även ha tält under karnevalen. Blev senast utnämnt till ”Bästa tält- och smånöje”. Så det är kanske därifrån du fått kopplingen, ”Eller?”.

  5. haha, lustigt!

  6. Jag har fått höra att de härstammar från ett karnevalstält, där man planterade blommorna under karnevalen och seda blev de kvar. Dock osäker på om det var 2006, tror det var 2002.

Comments are closed.

You may also like

Fången i fri klädsel

Studentlivskrönikör Eric Sarkar Nilsson reflekterar över klädkoden ”fri