Tidigare i veckan blev det klart att Lund får en ny forskningsanläggning – Max IV. Byggandet startar redan 2010, trots att det fortfarande saknas finansiärer.
På Brunnshögs industriområde i nordöstra Lund, där är det tänkt att den nya forskningsanläggningen Max IV ska byggas. Max IV kommer enligt Lunds universitet att bli världens bästa anläggning för att undersöka partiklar på nanonivå med synkrotonljus, ett slags röntgenljus.
– För doktorander som arbetar med synkrotonljus kommer detta att ha stor betydelse. Kanske kan även grundutbildningar kopplas till Max IV i framtiden, men det är inget jag vågar uttala mig om idag, säger Per Eriksson, rektor vid Lunds universitet.
Varje år kommer runt 800 forskare från hela världen till Lund för att göra sina experiment på de tre befintliga Max-labben i Lund. Med tanke på att Max IV kommer att bli 100 gånger mer effektiv än alla andra synkrotonljusanläggningar som existerar i världen är fler besökare att vänta.
– Vi har en rätt omfattande forskningssatsning med synkrotonljus i dag, och med Max IV kommer ännu fler kompetenta människor att komma hit och bidra till den fortsatta utvecklingen, säger Per Eriksson.
Det saknas pengar
Bakom projektet står Lunds universitet, Region Skåne, Vetenskapsrådet och den innovationsinriktade myndigheten VINNOVA. De fyra parterna är överens om att byggandet av Max IV bör komma igång redan nästa år, men ännu saknas en hel del av de 2,6 miljarder kronor som det kostar att bygga den nya teknikanläggningen.
– Hela Maxlab är ju ett nationellt centrum och Max IV kommer att göra Sverige till ett världscentrum för synkrotonljusforskning. Därför tror vi inte att det kommer att vara några problem att få finansiärer, säger Per Eriksson.
Synkrotonljusforskning används inom en rad olika ämnen såsom biomedicin, materialvetenskap, arkeologi och miljövetenskap. Enligt rektor Per Eriksson kommer den nya nanotekniken att möjliggöra många nya framsteg och att locka många duktiga forskare till Lunds universitet.
grafik: Maxlab, Lunds universitet