”Viktigt att uppmärksamma tafsandet”

- in Debatt
@Lundagård

Det är tråkigt och kränkande att vissa kommentarer är på en så låg nivå. Det skriver Studentföreningen Genus i ett bemötande på de reaktioner de fått efter sin aktion mot sexismen på dansgolvet.

”Revolution på nation” var en feministisk aktion inspirerad av Caroline Näslund från Örebro konstskola. Det hela går ut på att samla ett gäng glada människor som går ut för att festa och dansa iklädda t-shirts med texten ”jag vill dansa utan dina händer på mig”. Syftet med aktionen är att markera allas rätt att festa och dansa utan att bli ofrivilligt tafsad på och kränkt i sin kroppsliga integritet. Caroline Näslund genomförde aktionen med ekonomiskt stöd från Örebro kommun. Sedan ville hon sprida sina t-shirts och sin feministiska idé. Det var då vi i genus – en studentförening kom in i bilden! Vi beslöt oss nämligen för att genomföra en likadan aktion i Lund.

Vi var cirka 25 dans- och festsugna personer som gick till en nation den 27 mars – iklädda våra tröjor, redo för en kul kväll. Och visst fick vi en massa positiv respons! Flera tjejer uppmuntrade vårt initiativ och ville dansa med oss, några fick överblivna t-shirts, och vi fick till och med ett par nya medlemmar på plats och ställe. Vi lyckades sprida vårt budskap och samtidigt ha en otroligt häftig kväll!

Men som väntat blev många också provocerade. Detta märkte vi av redan där och då, på dansgolvet, men inte minst efteråt, i kommentarer till en artikel om aktionen på lundagard.se. Det verkar främst vara killar som har provocerats. Detta trots att våra tröjor inte pekar ut någon person, någon plats eller något specifikt kön som ”skurk”. ”Den vita manliga hegemonin”, som vi hänvisar till, pekar inte på enskilda individers kön eller hudfärg, utan på en maktdiskurs på ett högre plan. Vi var dessutom både killar och tjejer som genomförde aktionen. Alla har rätt till kroppslig integritet oavsett kön, klädsel eller sätt att dansa!

Vi tycker att det är positivt att vår aktion har väckt så många känslor och skapat debatt – det var en del av vårt syfte. Samtidigt tycker vi att det är tråkigt och kränkande att vissa av kommentarerna är på en så låg nivå. Personangrepp, taskiga kommentarer om hur vi ser ut och påhopp som närmast kan liknas vid hot förekommer.

Många kommentarer verkar uppehålla sig vid att vår aktion handlade om manshat samt utgick ifrån att det bara är män som tafsar på kvinnor. Detta är någonting som kommentatorerna själva läst in och som därmed säger mer om deras egna förutfattade meningar än om vårt ursprungliga syfte. Kopplat till det så kallade manshatet har även spekulationer av våra sexuella identiteter förekommit, där vi alla pekas ut som homosexuella. Detta är inte bara högst irrelevant, utan framför allt väldigt homofobt, då begreppet homosexualitet har använts som ett skällsord.

Ytterligare en vanlig kommentar handlar om att tafsande på krogar och dansgolv väl inte egentligen är något problem. Killar håller inte på med sådant och om någon gör det så beror det helt enkelt på att tjejerna nog vill bli tafsade på. Vi vet av erfarenhet att detta inte stämmer och vi uppmanar er killar (för det är nästan enbart killar) som tror detta att någon gång prata om det med tjejer. Då kanske ni får en mer verklighetstrogen bild av hur illa berörda många tjejer (och killar för den delen) faktiskt blir av tafsandet.

Samtidigt som det är ytterst skrämmande att vårt budskap om alla människors rätt till sina egna kroppar på såväl en symbolisk som konkret nivå (något som i alla fall för oss bör vara en självklarhet!) väckte så starka reaktioner betyder det också att vår aktion fyllde sitt syfte. Vi kommer att fortsätta dansa, stärkta av allt detta, både på grund av den negativa samt tack vare den väldigt positiva respons vi har fått. Ni påminner oss och visar att dylika aktioner verkligen fortfarande behövs. Kom och dansa med oss du också nästa gång!

Ledningsgruppen för Genus – en studentförening