Sugen på att läsa juridik men saknar betygen? Nu planerar Lunds universitet att starta en tioveckorskurs där de som lyckas bäst vinner en plats på juristutbildningen.
En helt ny nätbaserad kurs utan betygskrav är under uppbyggnad på Juridicum. De tio bästa på kursen kommer att garanteras en plats på juristutbildningen. Ytterligare tio kursdeltagare kommer att kunna ta en plats genom särskilda prov. Planerna är långt gångna och kursstarten är planerad till vårterminen 2010.
– Tanken är att vi ska viga tjugo platser per termin till juristutbildningen åt elever från den här kursen, säger Magnus Svensson, som är en av initiativtagarna tillika projektledare. Han kallar den för en prova-på-kurs i juridik, men han har samtidigt höga förhoppningar och utlovar en proffsig utbildning.
– Den som har gått den kursen ska ha skaffat sig en grundläggande förståelse för juridik. Det ska vara toppkvalitet. Deltagarna har föreläsare som studenterna på juristutbildningen inte träffar förrän sent i sin utbildning, säger Magnus Svensson.
Särskild behörighet slopad
Alla sökande med allmän behörighet plus särskild behörighet i svenska och engelska kommer att ha en mycket god chans att bli antagna.
– Juristutbildningens krav på särskild behörighet i historia och samhällskunskap kommer troligen att slopas på den här kursen till förmån för en breddad rekrytering, säger Magnus Svensson.
Utbildningen kommer att vara i totalt tio veckor och är helt internetbaserad. Det är dock inte alla som får fullfölja kursen.
– Under de två första veckorna kommer studenterna att jobba stenhårt med ett rättsområde. Detta kommer antagligen att tentas av med ett avancerat multiple choice prov. De bästa går vidare och kommer att få gå klart de resterande åtta veckorna. Hur många som går vidare från den nivån vill vi inte sätta någon gräns för, säger Magnus Svensson.
Bred förankring
Initiativet till nätkursen som är så ny att den ännu saknar ett officiellt namn kommer från en projektgrupp som förutom Magnus Svensson bland annat består av studierektor Katarina Olsson, prefekt Mats Tjernberg, Juridiska föreningen och representanter från fakultetsambassadörerna. Projektet har redan fått ett anslag på cirka 400 000 från Lunds universitet. Magnus Svensson räknar med att Juridicum kommer att skjuta till en lika stor summa.
Foto: Jonas Jacobson