Som väntat sökte betydligt fler till högskolan det här året jämfört med förra. Hela 20 procent fler valde att skicka in en ansökan förra månaden. Bland de stora vinnarna på den här trenden återfinns lärar- och arkitektutbildningarna. Frågan är bara om de som utbildar själva vinner på att just deras studieval delas av så många.
På arkitektprogrammet och lärarprogrammet har antalet förstahandssökande ökat med 47 respektive 29 procent. För lärarprogrammet stiger för första gången sedan 2005 antalet ansökningar. Till detta finns flera tänkbara förklaringar:
* En säker förklaring är lågkonjunkturen som tvingar folk utan given sysselsättning att sysselsätta sig med att plugga.
* En annan förklaring är att det här är sista chansen att komma in på lärarutbildningen innan den görs om. De som väntar till nästa år med att söka kommer att gå en kraftigt förändrad version av utbildningen.
* En förklaring som inte lyfts fram men som man inte kan bortse ifrån har också den att göra med lågkonjunkturen, men framför allt med folks förutbestämda uppfattning om vissa yrken. Det vore nämligen naivt att utgå ifrån att alla som nu söker till lärar- eller arkitektutbildningarna gör det för att det här är sysslor de jättegärna vill arbeta med. En mer trolig förklaring är att det här är yrken som de tror sig veta vad de går ut på och därför känner sig trygga med. Andra yrken vars utbildningar fått fler sökande är nämligen arbetsterapeut, jurist, psykolog och sjukgymnast. Med största sannolikhet skiljer sig både utbildningarna och jobben en hel del från de sökandes förutbestämda bild av dem. Vi får hoppas att ingen blir besviken.
* Sist och minst kan man nämna det faktum att det i kristider faktiskt brukar bli något av en innegrej att utbilda sig och att det går moden även inom utbildningsväsendet. Erik Henriksson, som studerar till gymnasielärare i religion och historia, säger i DN: ”Hur många som söker bestäms av konjunkturen, nu är det många som vill få ett garanterat yrke.”
Ett garanterat yrke. Paradoxalt nog brukar just tron på att en utbildning garanterar jobb leda till att det på just den utbildningen bildas ett överskott av studenter som aldrig kan få jobb sen. Åtminstone inte inom det de utbildats till. Eller så bildas en sanslös konkurrens om platserna på den utbildningen vilket gör det nästan omöjligt för de flesta att komma in. Lite som på läkarprogammen. Att antalet förstahandssökande till en utbildning ökar med 47 procent under ett år bådar i alla fall sällan gott.