Den tjuvlyssnande professorn

- in Nyheter
@Lundagård

Det började med ett samtal han råkade höra. Tjuvlyssningen har nu tagit Anders Persson hela vägen till en professur i sociologi vid Lunds universitet.

Året är 1999. Anders Persson pendlar till arbetet i Stockholm. En dag när han åker buss på väg till Arlanda hör han ett märkligt mobilsamtal. Faktum är att det inte bara är samtalet i sig som väcker Anders Perssons intresse. Han minns hur mannen på bussen gjorde ett misslyckat raggningsförsök på en kvinna med hjälp av ett telefonsamtal. Anders Persson blev nog aldrig riktigt sig lik igen.

Han installerades som professor i sociologi vid Lunds universitet fredagen den 27 mars i år. Han har bland annat forskat om mobilsamtal i offentliga miljöer och om begreppet social kompetens. Han är också en flitig föreläsare och kommer under försommaren att tala på Almedalsveckan i Visby.

Tjuvlyssnade i ett halvår

Men vad hände med tjuvlyssnandet? Anders Persson skärpte uppmärksamheten i offentliga miljöer. Han lyssnade systematiskt i drygt sex månader. Till slut blev det en slags selektiv perception, han hörde bara de mest saftiga samtalen. Tjuvlyssnandet ledde till en vetenskaplig artikel som även medierna intresserade sig för. Två år senare utsågs mobilblottare till årets ord.

I den omtalade artikeln skriver Anders Persson om hur mobilsamtal i offentliga miljöer ofta leder till att privata angelägenheter avslöjas för totala främlingar. Vad är det som gör att denna intimitet mellan helt främmande personer kan uppstå?

Han förklarar hur mobiltelefonen fungerar som en sköld mot omvärlden. Individen som talar i mobiltelefon är inte närvarande rent psykologiskt i den offentliga arena där han eller hon befinner sig. Individen är i stället en del av en relation där den andra halvan också undviker publiken. Individen förlorar dessutom ingenting på att avslöja sina hemligheter till främlingar då det handlar om just främlingar.

– Det är inte säkert att sam-talet avspeglar en verklig intimitet. Samtalet handlar ju om en intim sfär i ens liv som plötsligt invaderar en offentlig miljö som vi delar, säger Anders Persson.

Nya samhällsfenomen

Den snabba teknologiska utvecklingen har gjort att studien med mobiltelefoner idag förlorat lite av sin aktualitet. Offentligheten har flyttat till internet.

– I dag är det mer intressant att titta på de nya sociala medierna som bloggar och Facebook. Där kan man se en liknande tendens – att man blir lite för intim. Människor är också mer försiktiga nu. Mobilfria tågkupéer och affärer kommer som motkrafter, menar han.

Anders Persson menar att den intima sfären hela tiden gör intåg i den offentliga miljön. På till exempel bloggar finns en slags inramning i själva sammanhanget. På den relativt nystartade sidan twixdagen.se kan riksdagens politiker fritt publicera inlägg om dagens händelser med hjälp av högst 140 tecken. I påfallande många fall är budskapen allt annat än politiska.

– Riksdagspolitikerna tänker nog att i de här medierna är det inte läge att vara politisk utan nu ska jag vara personlig. Det är samma sak med bloggar där människor kan skriva om de mest triviala saker. På något vis så tror jag att de här sociala medierna delvis är mer till för att individen ska säga något om sitt privata liv, förklarar han.

Anders verkar emellertid inte ha lärt sig något av sin egen forskning. Han berättar att han har blivit påmind av sina barn att sluta prata i vissa lägen då andra uppenbarligen lystrat till samtalet. När vi människor väl kommunicerar glömmer vi lätt bort vår omgivning. Något som aldrig upphör att fascinera Anders Persson.

– Man blir helt absorberad av ett samtal och då säger man konstiga saker. Jag är intresserad av att vi kan bli så fruktansvärt absorberade när vi kommunicerar med varandra. Jag som sociolog är passionerad av att vi producerar så mycket ytligt prat. Det är spännande som ett samhällsfenomen.

Text: Krisztina Fuzesi
Foto: Henrik Larsson