Sent i går kväll kom beskedet från Bryssel – en majoritet av länderna som vill vara med och utveckla den nya ESS-anläggningen vill att den placeras i Lund. För Lunds del innebär detta en mängd nya arbetstillfällen såväl som nya forskningsmöjligheter för universitetets studenter.
Tyskland, Frankrike, Litauen, Polen, Danmark, Norge, Estland och Lettland. Dessa sju länders forskningsministrar lade sina röster för att Sverige skall få European Spallation Source då de träffades i Bryssel för ett möte om anläggningens framtida placering. Att anläggningen hamnar i Lund kommer enligt Sveriges forskningsminister Lars Leijonborg (Fp) att generera kring 5 000 nya arbetstillfällen i området.
– Detta är en framgång för Sverige och svensk forskning, säger Lars Leijonborg (Fp).
ESS kan jämföras med ett stort mikroskop där neutroner används för att undersöka uppbyggnaden av, och beteendet hos, olika material. Allt från plaster och proteiner till mediciner och arkeologiska fynd skall kunna studeras med hjälp av den nya tekniken.
– För studenterna kommer detta att innebära en möjlighet att studera fysik på ett nytt sätt som vi tidigare inte sysslat med här, säger Leif Jönsson, professor i experimentell högenergifysik vid Lunds universitet.
Tror du att ESS kommer att höja universitetets status?
– Så kan det mycket väl bli. Hela tanken med ESS är ju att internationella forskare ska komma hit och göra sina experiment, och det kommer naturligtvis att ge signaler utåt om att Lunds universitet håller en väldigt hög internationell klass, säger Leif Jönsson.
Full finansiering utlovad
ESS är ett samarbetsprojekt mellan intresserade länder i Europa som gemensamt bygger, äger och driver anläggningen. Kostnaderna delas mellan de olika länderna i proportion till BNP, men värdlandet betalar en högre andel eftersom värdskapet ger stora ekonomiska fördelar. Den svenska regeringen har lovat att stå för 30 procent av konstruktionskostnaden och 10 procent av driftskostnaden. Lars Leijonborg (Fp) har tidigare lovat full finansiering i form av helt nya pengar. Men alla är inte lika odelat positiva till ESS som den svenska forskningsministern.
– Jag är rädd för att finansieringen av ESS kommer att ske på bekostnad av andra forskningsområden. Det är möjligt att de kommer att få lida ekonomiskt av detta men jag hoppas ju så klart att det inte bli så, säger professor Leif Jönsson.
Ett färdigt beslut om byggandet av ESS-anläggningen är ännu inte fattat eftersom de länder som stödjer Sveriges ansökan först måste ge sina besked i skriftlig form. Då detta är gjort kommer arbetet med ESS att fokuseras på miljöprövning, ekonomisk kalkyl och designen av själva anläggningen. Arbetet med designen kommer att ta ungefär två och ett halvt år, och efter att bygget inleds 2012 beräknas anläggningen stå färdig 2019.