Amelia 2.0

Amelia 2.0

- in Porträttet
64
@Lundagård

I ett rum på Kämnärsrätten bor piraten Amelia Andersdotter, 21. Om en vecka är hon troligtvis den yngsta ledamoten någonsin i Europaparlamentet.

– Man ska kryssa mig för att jag kan mycket om Europasamarbetet, eller för att jag har hockeyfrilla, säger hon.

Amelia Andersdotter är andranamn på Piratpartiets lista till Europaparlamentet. De senaste opinionsundersökningarna pekar mot att hon snart är på väg till Bryssel. Från Kämnärs till Europaparlamentet.

Får man fråga hur det känns?

– Jag vill inte vara för säker på att jag kommer in för då kan det bli en sådan besvikelse om jag inte gör det. Men samtidigt vill jag inte tänka att jag förmodligen inte kommer in heller, för då kommer jag att få panik om det visar sig att jag ska till Bryssel.

Varför panik?

– Byggnaderna är jättestora. Jag skulle vara så ung också, yngst i parlamentet. Och så ska man anställa en stab som kan hjälpa en. Bara det att jag tar halva studielånet nu och får 3 500 kronor i månaden att leva på, och att 7 300 kronor är den högsta månadsinkomst jag någonsin har haft. Där skulle jag få 80 000.

Vad skulle du göra med alla pengarna?

– Antagligen skulle jag missa med bokföringen. Men jag vet inte riktigt, jag skulle förmodligen bjuda ner ganska mycket aktivister till Bryssel, man får bjuda ner 100 personer per år på parlamentets bekostnad. Sen är jag inspirerad av Eva-Britt Svensson som har jämkat sin lön med vad hon hade som sekreterare i Tranås. Hon tjänade 25 000 kronor där, så allt över det ger hon bort i donationer. Jag har ganska många saker jag skulle vilja donera till utöver Piratpartiet och Ung Pirat.

Som vadå?

– Attac tycker jag gör mycket bra. Ordfront och Amnesty, Unifem. Sen skulle jag vilja ha tidskrifter också men jag vet ju att det inte är någonting man behöver planera in i ekonomin då. Det är bara att teckna en prenumeration. Jag skulle nog betala av mina studielån också, på två månader.

Amelia har gjort sig känd som en mycket påläst och faktakunnig piratpartist. Samtidigt som hon kampanjar runt om i Sverige fortsätter hon att läsa Handelsrätt i Lund som vanligt. Men politiken är mer än faktakunskaper, det är trots allt lite av en tävling att bli vald.

Är det svårt att åka runt i en valrörelse och be folk att rösta på sig själv?

– Det svåraste är frågan varför folk ska kryssa mig. Varför ska de inte kryssa någon annan på listan? Det kan kännas lite självgott, och som att man klankar ner på andra. Det är ganska besvärligt för jag är god vän med trean på listan. Om man försöker framhäva sig själv på deras bekostnad så känner man sig lite taskig.

Hur löser du det dilemmat?

– Jag brukar tänka på hur fantastisk jag är som människa.

Vad brukar du säga till folk som undrar varför de ska kryssa dig?

– Jag brukar säga att de ska kryssa mig för att jag kan beslutsprocesserna i EU. Och för att jag vet hur EU interagerar med globala organisationer som WTO och även hur EU:s externa handelsrelationer ser ut. Och det är viktigt eftersom det är i de relationerna man kan påverka immaterialrätten. Framför allt är jag fascinerad av hur man kan påverka de externa handelsrelationerna när man sitter i parlamentet. Man ska kryssa mig för att jag kan mycket om Europasamarbetet, eller för att jag har hockeyfrilla.

Har du någon förebild till din frisyr?

– Per Gessle.

Gillar du Gessle?

– Nej. Men han hade en snygg hockeyfrilla. Hockeyfrillor är coola överlag, alla ser bra ut i hockeyfrilla. Jag har velat ha en hockeyfrilla sen jag var sex år. Många tycker att hockeyfrillan är ful men jag tror att det har att göra med en kulturell aversion mot det sena åttiotalet snarare än baserat på hur det faktiskt ser ut.

Har du någon politisk förebild?

– Jag tycker Christoffer Fjellner är väldigt skärpt, Erik Josefsson är väldigt engagerad. Eva-Marie Byberg har gjort väldigt mycket också. Och Obama.

Vill du bli politiker?

– Nej, egentligen inte. Jag står som andranamn på listan så man kan tro att jag har en stor ambition att komma in i parlamentet. Men jag trodde faktiskt inte att det skulle bli aktuellt, det var mer att det var kul att stå där. Det har tagit ett tag att komma tillfreds med att det faktiskt kan bli så att jag kommer in. Jag vill helst bli akademiker, jag tror inte att jag vill ha politik som karriär.

Varför inte?

– Det är lite tacky. Lite tacky att gå runt och vara makthavare. Politiker är lite mer lismande än akademiker. Som akademiker är det mer okej att vara sig själv. Man kan komma till jobbet i tofflor och slafsig t-shirt och sätta sig där och bara vara smart. Som politiker måste man vara smart och så måste man se smart ut också. Det är mycket med hur man hanterar andra människor också, som akademiker är det okej att vara sur. Men som politiker måste du vara trevlig mot alla hela tiden. Det är en väldigt slimmad social roll. Det märker man på Christoffer Fjellner, han är otroligt rekorderlig. Stabilt intryck, kommer överens med alla och är alltid positiv. Han går runt och är jättetrevlig, jättesocial och jättekunnig.

Men Fjellner är rätt extrem.

– Ja, men han är perfekt i rollen som makthavare. Han är arketypen av en auktoritet, jag vill vara mer auktoritativ. Jag vill att folk när de lyssnar på mig, hellre än att tänka att jag är en fantastiskt trevlig person, ska tycka att jag har en fantastiskt stor kunskap.

Har du ändrat dig på något sätt för att vara mer som Fjellner?

– Jag försöker vara trevlig på flera sätt. Jag brukade inte krama folk tidigare, men det har jag börjat göra nu. Jag har förstått att folk annars ser en som distanstagande och konstig. Sen är det också så att när man börjar hänga i kretsar med makthavare så tänker man på ett annat sätt.

Hur då?

– Jag tror att jag har skaffat mig en större ambition att få inflytande. Det har blivit viktigt att mingla med rätt personer och jag tänker på det. Det är så klart medvetna val för Christoffer Fjellner också när han väljer vilka han ska prata med och om vad. Det är en sådan grej som jag har ändrat på litegrann.

Har du förändrats mer?

– Ja, det har jag gjort. Jag är bättre, mer kunnig, trevligare och kanske mer målinriktad. Det känns som att jag har en ambition om vart jag vill komma. Även om jag inte kommer till parlamentet så har jag andra projekt. Jag har flera målsättningar som jag jobbar mot, tidigare var det mest att jag kunde mycket och läste mycket.

Är det en person du är tillfreds med att bli?

– Det är skönt att ha mål. Skönt att veta att jag är på väg någonstans. Jag misstänker att jag kommer att förändra mig mycket i Europaparlamentet för då måste jag vara en person som gubbar lyssnar på. Det vet jag inte hur lätt det kommer att vara. Jag har ingen erfarenhet av sådana gubbar. De flesta gubbar jag känner är idealister, jag tror att gubbarna i parlamentet är mer suttna.

Vad ska du göra då?

– Jag vet inte vad jag ska göra. Lära mig prata med basstöd kanske, men det funkar inte heller, det känns fånigt att göra. Jag blir väl tvungen att lära mig någon strategi så att gubbarna lyssnar.

text: Viktor Ström
foto: Henrik Larsson

Facebook Comments

64 Comments

 1. @Freedom:”Vad händer sen när PP ska in i riksdagen? Hur ska de ställa sig till högre skatter? Arbetsrätt? Bidrag? Sjukvård? Kommunalt ansvar?”

  Om du hade tittat på PPs hemsida så hade du kunnat hitta svaren på dessa frågor. Det korta svaret är i princip ”där är vi till salu.” I riksdagen siktar vi på en klockren vågmästarpolitik. Det block som går med på att stödja våra frågor får vårt stöd på alla andra områden.

  Vissa argumenterar mot med ”men då köper man ju grisen i säcken.” Jag skulle säga att det gör man i minst lika stor utsträckning med en röst på de andra partierna (i alla fall småpartierna), förutom att man här i alla fall ser grisens tryne. Alla partier måste kompromissa i en maktställning (och om de inte får en maktställning så är de inte relevanta). MP har t ex en hel del bra saker att säga om integritet. Men är det någon som tror att de kommer att driva dessa frågor lika hårt som CO2-utsläpp eller kärnkraft? Om de får välja mellan att stänga en reaktor eller lägga ner FRAs kabelspaning, vilket väljer de då? Med PP vet du redan innan vad vi inte tummar på.

 2. @ Mattias

  ”Jag tycker det är bra att du skickar pengar till attac, Amelia. Hoppas du står på dig och inte ändrar till någon annan organisation. De andra ska inte ha alls att göra med vad du gör av dina pengar.”

  Så att skänka till Röda korset eller Läkare utan gränser hade inte varit lika bra som att skänka till Attac? Och visst spelar det roll var politiker skänker sin lön eftersom det är vi skattebetalare som betalar ut den lönen. Hade det varit OK om hon ger pengar till Hizbollah? Eller Hells angels? Eller nån nazist-organisation? Eller varför IDF så de kan skjuta lite araber?

  ”Men visst, vill ni liberaler förstöra PP så kan ni ju göra det. På samma sätt som ni förstörde FRA-lagen.”

  Det är liberaler som har skapat PP eftersom V är ett socialistiskt parti vars ekonomiska program är fruktansvärt dålig. Antingen kommer vänsteranhängare att gå tillbaka till V eller så får vi reformera om hela PP. Eller så vaknar små-kidsen i V eller går en kurs i nationalekonomi och plötsligt inser att frihandel är bra och att höga skatter leder till politiskt maktmissbruk.

 3. Vi sitter alla i det här tillsammans. Många vänsterväljare stör sig ju säkert på att Rick och Christian har varit med i Moderaterna och Folkpartiet. Jag brukar säga åt dem att det inte spelar så stor roll. Vi får helt enkelt samsas även om det är lite trångt. Men visst, vill ni liberaler förstöra PP så kan ni ju göra det. På samma sätt som ni förstörde FRA-lagen.

 4. Vafan… Folk har fått för sig att PP är ett liberalt parti. Om ni inte har märkt det så tar inte PP ställning i höger-vänster frågor. Vi har nämnt det några gånger. Här finns vänstermänniskor, högermänniskor, miljönissar och alla möjliga. Det kan knappast komma som en chock att det finns människor med vänstersympatier inom PP. Jag förstår inte att folk blir så paffa.

  Hade det varit bättre om hon hade använt upp alla pengar för sig själv än att lägga dem på välgörenhet?

  Jag tycker det är bra att du skickar pengar till attac, Amelia. Hoppas du står på dig och inte ändrar till någon annan organisation. De andra ska inte ha alls att göra med vad du gör av dina pengar.

 5. vill_inte:vara_sån

  Hur kan man vilja skicka ner en 21 åring till Bryssel? Hjärnan är oftast inte ens fullt utvecklad vid denna ålder, enligt forskning. Det enda argumentet är att alla ska komma till tals, men då kan man likväl skicka ner en 5 åring.

 6. grejjen med att inte tillåta folk bestämma allt själva är att väldigt många inte klarar att bestämma allt själva. Ska man låta ungar cykla utan cyckelhjälm för att 50% aldrig ramlar?

  ni som säger att ni inte tänker rösta på PP nu, Hur tänker ni då? Om hon är vänster eller inte är ju inget som hon kommer slåss för där nere, Hon slåss ju fortfarande för PP’s frågor om hon kommer dit, Sen kan ni ju rösta på nån annan kandidat.

 7. Synd med Attac, vad världen behöver är mer frihandel, inte mindre.

 8. @ Sångberg

  ”Det vore enkelt för mig att i en lång argumentationskedja visa för dig hur du och dina åsikter tillhör en extremt liten del av ytan i den politiska kompassen,”

  Fel! Allt jag begär är att partiets ledare och representanter ligger i samma kvadrant på political compass som jag gör. Dvs frihetlig-höger. Återigen, jag har svårt att acceptera det frihetliga hos vänstern om staten ska kontrollera mitt liv från vaggan till graven. Uppenbarligen är Amelia förvirrad om hon tror att Attac och Ordfront står för frihet, snarare är de diktatur kramare av stora rang.

  @ Greco

  ”Så om PP är vridet så är det inte åt vänster utan snarare åt höger.”

  Det är rätt självklart att PP är högervridet! Ett frihetligt parti kan inte vara vänster, ty vänsterns syn på ekonomi är att staten ska bestämma över medborgarnas liv från vaggan till graven. Iof vill den frihetliga vänstern inte övervaka folk och de vill tillåta frihet på internet men de vill även höja skatterna och är emot privata alternativ inom skola, vård, omsorg mm. Jag ser inte det frihetliga i att bestämma över människors liv, var de ska gå i skolan, vilken läkare de ska träffa och var de ska tas hand om när de blir äldre.

  Den frihetliga vänstern kan antingen dra sig till V och låta PP utvecklas till ett riktigt liberalt alternativ eller så kan PP splittras i 2 delar. Det kommer visa sig hur det blir och splittringen inom PP är oundviklig, man kan inte ha personer med så skilda åsikter inom ett parti speciellt länge.

 9. Patrik Greco

  Varför skulle ni sluta för att det andranamnet på PPs list har rötter innom vänstern??
  Partiledaren och förstanamnet på listan (han är även Vice Partiledare) har båda liberala rötter.
  Så om PP är vridet så är det inte åt vänster utan snarare åt höger.

 10. Amelia är en sund blandning av det bästa ur det röda och det blå.
  En blandning som fler skulle ha om de inte var så inkörda i vänster höger skalor !

 11. @Freedom

  Det vore enkelt för mig att i en lång argumentationskedja visa för dig hur du och dina åsikter tillhör en extremt liten del av ytan i den politiska kompassen, och att du verkar anse att du inte kan samarbeta med någon som inte finns inom exakt samma lilla del av den ytan som dig själv – men jag föreslår att vi (om du vill) tar den argumentationen på rätt ställe 😉

  (För att undvika att mitt inlägg hamnar i en oändlig modereringskö så länkar jag inte – men Piratpartiets forum, ang. ideologi, har redan kopior av lite jag skrivit här)

  Om du t.ex någon gång röstat på liberalerna i C, FP eller M (vilket jag har) så har du ”samarbetat” med auktoritära personer vars åsikter ligger otroligt långt ifrån en frihetlig agenda. Det är ingen skillnad på att göra så och på att det inom Piratpartiet skulle finnas personer med ett vänster-synsätt på ekonomi jämfört med andra som har ett höger-synsätt. Sålänge man är överens ang. liberala rättigheter har man mycket att samarbeta kring.

  Som avslut: Jag kryssade för Amelia för flera dagar sedan, innan jag såg det ganska roande utspelet om Attac här. Jag har inte ändrat på min inställning, eftersom orsaken till att jag kryssade henne ligger utanför hennes vänster-åsikter.

 12. För den som är intresserad av Political Compass:

  http://www.politicalcompass.org/

  Bra test, däremot är många frågor ambivalenta och ibland rent av ledande.

 13. @ Sångberg

  ”Igen – det är helt oväsentligt vad Amelia gör för sina privata pengar sålänge hon driver PPs frihetliga agenda.”

  Nej, det är det inte. Hon får såklart göra vad hon vill med sina pengar men i röstarnas ögon är hon ansvarig för det hon gör. Man kan som sagt inte ge pengar till Attac och tro att liberaler kommer personrösta på en. Man tom skrämmer bort många potentiella röster med en sådan aktion. Att jag röstar på PP betyder bara att jag inte dömer ut ett parti enbart för en persons skull. Men hon kan ALDRIG representera mig så länge hon anser att Attac och Ordfront ”gör mycket bra” trots att vi håller med varandra om upphovsrätt och integritet.

  ”kan vi alltså utan problem ha ett frihetligt parti med medlemmar som spänner över vänster till höger … ”

  Nej, det kan vi inte i det långa loppet. PP håller på att förändra politiken i Sverige och det är extremt bra och välbehövligt. Men att jag ska ingå i samma parti med personer som vill införa medborgarlön och obligatoriska 6timmarsdagar, införa förmögenhets- och fastighetsskatten mm är bara stört omöjligt. Hur ska jag ha kvar min integritet och min personliga frihet då staten skattar sönder mina inkomster och förbjuder mig att välja skola, läkare, pensionssystem mm?

  ”Du verkar ha en lite väl homogen bild av vad man “måste” ha för åsikter ibland … )”

  Man kan inte både äta upp kakan och ha den kvar. Man kan inte stödja Attac och säga att man är liberal. Det går liksom inte. Attac anser att privatiseringar är dåliga för samhället medan varje sann liberal vill att vi ska ha privata alternativ inom skola, vård, omsorg mm. På samma sätt kan en person som äter kött varje dag inte kan kalla sig för vegetarian.

 14. @Troed Sångberg (#36)

  Aha, cool indelning! Bodström placeras in i samma kvadrant som Stalin, hehe

 15. @Freedom

  Jag tror att du missat att PP inte på något sätt är ett vänsterparti 😉 Igen – det är helt oväsentligt vad Amelia gör för sina privata pengar sålänge hon driver PPs frihetliga agenda.

  Du verkar dessutom fortfarande anse att ”vänster” och ”liberal” är varandras motpoler, vilket de inte är. De fyra kvadranterna är auktoritär-vänster (Stalin), liberal-vänster (Amelia? ;), liberal-höger (Friedman, jag själv) och auktoritär-höger (Thatcher, Bush).

  Precis som det finns högerpartier med medlemmar som spänner över auktoritär till liberal, vänsterpartier med medlemmar som spänner över auktoritär till liberal, auktoritära partier (SD?) med medlemmar som spänner över vänster till höger kan vi alltså utan problem ha ett frihetligt parti med medlemmar som spänner över vänster till höger …

  (Jag är starkt för alla former av avskaffande av nationsgränser btw, och är därför liberal FÖR EU .. 😉 Du verkar ha en lite väl homogen bild av vad man ”måste” ha för åsikter ibland … )

 16. @ Sångberg

  ”För mig är frihetlighet viktigare än de andra sakerna du räknar upp – helt rätt.”

  Vad händer sen när PP ska in i riksdagen? Hur ska de ställa sig till högre skatter? Arbetsrätt? Bidrag? Sjukvård? Kommunalt ansvar? För tillfället kommer jag rösta som du – dvs på PP. Men ifall de börjar rösta för ”vänster” så är det hög tid att skapa en libertariansk falang inom PP där man inte stödjer Attac, Ordfront och andra oliberala organisationer eller föreningar. En annan intressant diskussion är EUs ansvar och hurvida vi fortfarande ska vara med i EU lr inte. Vi liberaler vill ut ur EU eftersom vi anser att EU håller på att bli en ny superstat med sovjetiska tendenser och hotar dessutom Sveriges suveränitet ty våra lagar dikteras från utlandet. Medan vänsterfolk vill ut ur EU eftersom de anser att den är för ”nyliberal” och för marknadsstyrd. Dvs vi vill samma sak där också men av helt andra anledningar. Någonstans måste vi stanna upp och dra en gräns om vad PP verkligen vill i andra frågor förutom integritet, upphovsrätt och frihet på nätet. Det oundvikliga är att PP splittras i 2 skilda sektioner till slut, en med libertariansk förhållningssätt och en med marxistisk. Det finns o andra sidan en möjlighet till och det är att marxisterna söker sig till V och låter PP utvecklas till ett libertariansk parti med nattväktarstaten som mål.

 17. @Freedom

  För mig är frihetlighet viktigare än de andra sakerna du räknar upp – helt rätt. Det finns inget konstigt med det här, precis som jag skrev tidigare så finns det sådana motsättningar (samarbetsmöjligheter) inom alla partier. Inom Alliansen är det t.ex oerhört tydligt att det finns starka auktoritära krafter – så starka att jag därför hellre väljer att lägga min liberala röst på Piratpartiet. Höger/vänster är här helt irrelevant.

 18. @ Sångberg

  ”I ditt första inlägg efterlyste du en uppdelning i falangerna “vänster” och “liberal” De två halvorna av den politiska kompassen överlappar.”

  Du syftar såklart på skillnaden mellan ”frihetlig och totalitär/auktoritär” hos Political compass? Hur frihetligt är det att stödja en organisation som Attac som ofta har hyllat diktaturer som Cuba, försvarat Chavez härjningar i Venezuela och tom stött vissa islamistiska organisationer som verkar för Israels utplånande? Samma sak med Ordfront som ofta har böcker som stödjer en vänstervridning av samhället där man köpt Marx’s teser om hur borgarna ”utnyttjar” arbetarna.

  ”Jag tror och hoppas att Piratpartiets sympatisörer i princip uteslutande ligger i den nedre halvan istället – och ser ingen större mening med att vi ska debattera ekonomi (som berör höger-vänster) eftersom partiet inte såvitt jag vet tar någon ställning i den frågan.”

  Ska vi på allvar diskutera reformen av upphovsrätt eller tom dess slopande så MÅSTE vi kunna prata om dess finansiella konsekvenser. Vi kan inte bara prata om integritet och frihet samtidigt som vi röstar för högre skatter och mer statligt inflytande.

  ”Jag är själv marknadsliberal / libertarian / högeranarkist och har inga issues med vad Amelia stödjer privatekonomiskt (jag stödjer själv Palestinskt motstånd t.ex) sålänge hon driver den frihetliga agenda Piratpartiet står för.”

  Så det skulle inte störa dig ifall hon skulle ge pengar till IDF, Koreaföreningen, Islamistiska Jihad, Hizbollah, valfri nazistorganisation etc? Hon får såklart göra vad hon vill med sina pengar men kan då inte förvänta sig att få liberala kryss, eller iaf inte av konsekventa liberaler. Amelia vill locka PPs vänsterfalang. Den falang som arbetar för medborgarlön, högre skatter, införandet av förmögenhetsskatt och fastighetsskatt, stärkt arbetsrätt som inskränker arbetsgivarens friheter etc. Den falangen kan jag som klassisk liberal inte samarbeta med trots att vi förmodligen har samma åsikter när det kommer till just upphovsrätt och yttrandefrihet mm.

 19. jesse: Som väljare tycker jag snarare att det är bra att hon spelar med öppna kort, sen kan man ju bara hoppas att hon med åldern byter parti

  /gammal och vis

 20. @Freedom

  Mja. I ditt första inlägg efterlyste du en uppdelning i falangerna ”vänster” och ”liberal” 😉 De två halvorna av den politiska kompassen överlappar. Jag tror och hoppas att Piratpartiets sympatisörer i princip uteslutande ligger i den nedre halvan istället – och ser ingen större mening med att vi ska debattera ekonomi (som berör höger-vänster) eftersom partiet inte såvitt jag vet tar någon ställning i den frågan.

  Jag är själv marknadsliberal / libertarian / högeranarkist och har inga issues med vad Amelia stödjer privatekonomiskt (jag stödjer själv Palestinskt motstånd t.ex) sålänge hon driver den frihetliga agenda Piratpartiet står för.

 21. Det får vara upp till henne vart HON vill skicka pengar.
  Utan kryssa istället Engström som är en duktig parlamentariker.
  Piratpartiet kan ju inte styra vad folk gör med sina pengar och man vet ju inte än om hon ens kommer in i EU.
  var nog inte så smart av henne men med tanke på åldern så kommer hon att lära sig att tänka före innan man uttalar sig.

 22. @ Sångberg

  ”(PS: Äkta liberaler har såklart åsikten att Amelia självklart ska få göra precis vad hon själv vill med sin _personliga_ inkomst)”

  Självklart! Däremot kan en äkta liberal inte vilja bli representerad av en person som tycker att Attac och Ordfront ”gör mycket bra”. Jag tänker trots hennes bristande intellekt fortfarande rösta på PP som parti men jag hoppas ändå att partiet delas upp i 2 falanger där man sedan arbetar för en gemensam sak. En äkta liberal kan inte rösta på en person som har anknytningar till Attac och Ordfront på samma sätt som en äkta liberal inte kan rösta på SD.

 23. (Ompostad kommentar då Lundagård tydligen inte har någon aktiv som godkänner inlägg som hamnar i modereringskö. Misstänker att det beror på att jag postade en länk, så i återpostningen nedan är länken bortplockad)

  #

  Vi har i sverige länge enbart pratat om politik längs en axel som sträcker sig från vänster till höger – och vi försöker passa in allt vi stöter på enligt den världsbilden.

  Den är dock långt ifrån komplett. Sök på ”the political compass” för att se en annan bild där en ny axel, som går från auktoritär till frihetlig, även finns med. Det är när man ser på politiska åsikter på det sättet som det plötsligt börjar klarna – och kommentarerna till den här artikeln går att passa in i ett mönster.

  Inom Piratpartiet finns frihetsivrare. Frihet är något man kan brinna för oavsett om man i andra frågor är “vänster” eller “höger”.

  Inom vänsterpartier hittar man personer som är “vänster”. De kan även finnas varsomhelst på skalan mellan auktoritär och frihetlig.

  Jag vet ingen Piratpartist som är för ett auktoritärt samhälle.

  (PS: Äkta liberaler har såklart åsikten att Amelia självklart ska få göra precis vad hon själv vill med sin _personliga_ inkomst)

 24. #24 Fast.. PP är ju ett enfrågeparti så de får nog allt tåla att man får gräva lite innan man vet vad respektive kandidat står för

  Tuxie: om Christian inte får tillräckligt med kryss så riskerar man ju som högerväljare ha valt in en socialist? Och vice versa såklart, mycket grumligt.

 25. Usch, jag såg PP som det enda riktiga liberala alternativet i valet. Det gör jag verkligen inte längre

 26. Tänk självständigt

  Det var ju ett jäkla tjat om Attac. Ni hänger ju bara på varandra för att en börjar. Tänk självständigt i stället och sätt er in i fler frågor innan ni dissar PP för en enda grej. Attac, hu så hemskt! – Kom igen!

 27. Piratpartiet består av människor från de flesta politiska färgnyanser. Vad Amelia gör med sina privat intjänade pengar är hennes ensak så länge hon inte driver frågor utanför Piratpartiets principprogram i EU. Om du inte gillar hennes vänsterkant-sympatier, kryssa Christian eller någon annan kandidat istället. Om man väljer bort hela partiet på grund av en enskild kandidats privata värderingar utanför Piratpartiets politik visar det bara att man inte har förstått hur Piratpartiet fungerar.

 28. Nu har hennes röda sympatier uppmärksammats i SvD.

 29. Verkligen tur att man inte har röstat än… attac är ju helt galet! nu blir det verkligen inte pp!

 30. Attac? Nej tack.

 31. Attac!? Där förlorade hon mitt kryss också :/ Synd! Tur att man inte har hunnit rösta än.

 32. Har Fjellner som förebild och vill skänka pengar till Attac.. man blir ju lite trött.
  Att rösta på pp är så j-vla trångsynt. Har sett henne argumentera för att man skall lösa miljöproblemen genom att ta bort patenträtten… hmm… bra idé där.. kanske någon form av verklighetsuppfattning hade varit på sin plats…
  I allmänhet tycker jag det är schysst med fler unga kvinnor som vågar sig in i politiken och pp engagerar många som inte skulle bry sig men ärligt talat..
  Att välja en jävla fråga, förvisso viktig men fortfarande en jävla fråga (som dessutom till stor del kommer vara överspelad när en eventuell pp:are skulle ta plats i parlamentet..) och sedan lämna walkover på all annan politik är så jävla svagt. De kommer gå upp som en sol och ner som en pannkaka när folk fattar att de inte kommer kunna åstadkomma ett smack och bara kommer vara röstboskap åt den grupp de möjligtvis skulle komma in i. Att de dessuom kan tänka sig extremt skiljda grupper innebär att ingen vet vad för skit de tänker rösta för… pp, ny demokrati, junilistan, idol-janne.. alla mediahyper

 33. Peter Sjöberg

  Kan bara hålla med Rille !

 34. 12# visst får måste man få raljera ibland!
  Av de piratsympatisörer jag känner så är alla utom två vänster. Bland dessa två är en toklibertarian och den den andra/andre som kandiderar till EU har i ett svagt ögonblick för ett par år sen sagt att hon/han kan tänka sig jobba för vilket parti som helst bara personen får jobb som politiker.

 35. Hell, bara jag slipper bli övervakad så kan jag leva med lite pengar till Attac, även om jag är klassisk liberal i hjärtat.

 36. Vi har i sverige länge enbart pratat om politik längs en axel som sträcker sig från vänster till höger – och vi försöker passa in allt vi stöter på enligt den världsbilden.

  Den är dock långt ifrån komplett. På http://www.politicalcompass.org/analysis2 kan man se en annan bild där en ny axel, som går från auktoritär till frihetlig, även finns med. Det är när man ser på politiska åsikter på det sättet som det plötsligt börjar klarna – och kommentarerna till den här artikeln går att passa in i ett mönster.

  Inom Piratpartiet finns frihetsivrare. Frihetsivrare är något man kan brinna för oavsett om man i andra frågor är ”vänster” eller ”höger”.

  Inom vänsterpartier hittar man personer som är ”vänster”. De kan även finnas varsomhelst på skalan mellan auktoritär och frihetlig.

  Jag vet ingen Piratpartist som är för ett auktoritärt samhälle.
  (PS: Äkta liberaler har såklart åsikten att Amelia självklart ska få göra precis vad hon själv vill med sin _personliga_ inkomst)

 37. Kul att PP verkar ha EN vettig kandidat som inte är nyliberal. Hade jag inte röstat på Vänsterpartiet som jobbat med frihet på internet bäst i EU-parlamentet under mandatperioden som gått hade du kanske fått min röst.

 38. Men allvarligt! Va fan hände? Attac är ju en kommunistorganisation! Jag trodde PP jobbade emot en stark stat?!

  Va fan tänkte hon på här?

 39. Trollspotting

  ^^^^ Och där vaknade trollet (#11) 🙂 ^^^^

 40. Jag har lite svårt att fatta grejen med PP. Visst har den tekniska utveckling när det gäller fildelning sprungit förbi myndigheterna. Men att seriöst vilja rösta på ett parti vars enda huvudfråga är att inskränka upphovs- och patenträtten ter sig ganska tydligt som ett utslag av snålhet. Lägg sedan till detta rädslan för att bli påkommen med att ladda ner den senaste porren genom IPRED så får man ett riktigt skumt koncept för ett parti. Att partiledaren är en slusk som tigger sex och pengar gör det hela inte bättre.

 41. Sara Andersson

  Attac!? Och Ordfront!? Snacka om noll koll.

 42. Pengar till attac och ordfront?? Om du inte har fantasi att göra nåt bättre att göra för dom pengarna, så förtjänar du inte min röst.

 43. Förbryllad

  Håller med ovanstående inlägg. Jag vill gärna rösta PP så det blir eventuellt till att kryssa kandidat #3.
  Skulle vara intressant med en utvikning om hur man kan vara för frihet på nätet samtidigt som man stödjer protektionistiska och statskramande organisationer som Attac.

 44. Donera pengar till Attac? Jag tänkte rösta på PP i protest mot övervakningsstaten men nu har jag ändrat mig.

 45. Ja där försvann min röst på Piratpartiet… de är uppenbarligen socialister.

 46. Du får inget kryss av mig nu när det visar sig att du stöder Attac och Ordfront. Som piratpartist borde du inte låta din lön gå till sådant, som skrämmer bort liberaler från partiet. Men om du lovar att inte skänka pengar till sådana organisationer och hålla dig borta från vänsterfrågor som motstånd mot privatiseringar så kanske jag kan kryssa dig ändå.

 47. @ Amelia

  ”Attac tycker jag gör mycket bra. Ordfront och Amnesty, Unifem.”

  En person som sympatiserar med Attac och med Ordfront kan inte representera mig som klassisk liberal. Du har sjunkit väldigt mkt i mina ögon men tyvärr får jag rösta PP ändå eftersom det inte finns nåt bättre för tillfället. Jag hoppas dock att vi kan splittra PP i en liberal och en vänsterfalang för att sedan försöka samarbeta. Att vara i samma parti som Attac-anhängare är inte acceptabelt för mig.

 48. Attac? jaja, tur att jag inte hunnit rösta än, varför i hela friden vill man stödja dessa?

 49. Äh vad trist, donera pengar till Attac och Ordfront. Så mycket liberlism stod PP för. Då var det dags att tänka om för min del.

  Rauken

 50. Amelia, din krysskampanj går ju skitbra! Hypen runt dig är ju större än runt alla andra kandidater på listan. Åtminstone här i Skåne där alla vet vem du är och att man då lyckas få folk att vilja kryssa är ju ett tecken på en bra personlighet.
  Dessutom är det ju verkligen som du vill, det är att du verkar påläst som får folk att kryssa dig. Videon mot KD på youtube har ju gjort underverk 🙂

  Och om du kommer in är du 26 år gammal när du kommer ut. Det är inte äldre än att du absolut inte är ensam om att inte ha haft ett ”riktigt” fast jobb. Så du är inte helt lost efter det heller.

Comments are closed.

You may also like

Det stora badtestet

För den som är fast i Lund över