Underkända får ingen handledning

- in Nyheter
@Lundagård

Studenter på institutionen för Medie- och kommunikationsvetenskap, MKV, som misslyckas med sina uppsatser erbjuds ingen fortsatt handledning.

– Har man en gång registrerat sig på kursen och inte klarat den så har man förbrukat sin lärartid, säger Michael Rübsamen, studievägledare på MKV.

Uppsatsen är färdigskriven, korrekturläst och inskickad. Nu är allt klart, bara opponeringen kvar. Men för många studenter blir opponeringen en kalldusch. Tio veckors slit med metod, teori och informanter – ändå blir inte uppsatsen godkänd.

Beredskapen på de olika institutionerna vid Lunds universitet ser olika ut inför när uppsatser får betyget U, underkänd. Vissa erbjuder extra hjälp. Andra lämnar resterande uppsatsarbete helt till studenten.

På Psykologiska institutionens fristående kurser hjälper institutionen till med att skaffa fortsatt handledning. Om dessa resurser också förbrukas ”får man ta ett samtal med studenten”. Detta har bara hänt en gång på fyra år, enligt studierektor Jean-Christophe Rohner.

Samma sak gäller på Medicinska fakulteten där studenterna kan få extra handledning vid en underkänd kandidatuppsats. Beslut om utökat antal handledningstimmar fattas vid varje enskilt fall.

Antalet timmar ökat

På Institutionen för Medie- och kommunikationsvetenskap har opponeringen vid flera tillfällen gett lika många, eller fler, underkända uppsatser som godkända. Studierektor Helena Sandberg säger att institutionen är väl medveten om problemet.

– Vi jobbar för att nå en lösning och tror på en bättring, säger hon och tillägger:

– Vi gör vad vi kan helt enkelt.

”Vad vi kan” innebär i det här fallet flera åtgärder: Redan i början av terminen får studenterna information om det kommande uppsatsskrivandet, de får tidigt ta kontakt med sin handledare, lärarna träffas i mitten av terminen och diskuterar uppsatsläget och antalet timmar med handledare har ökat. Uppsatsförfattarna kan förvänta sig att träffa sin handledare personligen ungefär fem gånger under uppsatsarbetet. Men då ingår också flera timmar som handledaren ska förbereda och planera handledningen, läsa utkast med mera.

”Jag var ganska missnöjd”

Sedan förra året finns även en skrift, ”Riktlinjer och råd för uppsatsskrivande kandidat- och magisterstudenter vid MKV”, där studentens och handledarens ansvar definieras. Ändå vittnar flera studenter om handledning av varierande kvalitet och kaosartade opponeringar.

– Jag var ganska missnöjd med handledningen framför allt på grund av att det inte känns som om det finns någon enighet kring hur uppsatser ska skrivas eller hur studenterna ska undervisas, säger en student som skrivit uppsats på MKV tidigare.

En annan student är oroad för att uppsatsen som ska in i dagarna inte kommer att hålla måttet.

– Vår handledare har inte den rätta kompetensen att handleda c-uppsatser. Mycket vi frågat om har handledaren inte haft något bra svar på. Det känns inte som man kan lita på vad handledaren säger. Även om handledaren tycker vår uppsats är bra, är jag rädd att handledarens åsikter ligger långt från examinatorns.

Känd problematik

Om uppsatsen blir underkänd på MKV kan det bli problematiskt att skriva om den så att den blir godkänd. Efter opponeringen har alla MKV-studenter rätt till att träffa sin handledare för ett avslutande möte. Men efter det är det slut. Efter din första termin som registrerad på uppsatskursen har du inte rätt att få någon mer handledning. Studievägledaren Michael Rübsamen förklarar varför:

– Har man en gång registrerat sig på kursen och inte klarat den så har man förbrukat sin lärartid. Det handlar i sådana fall om den enskilda lärarens goda vilja. Grundregeln är att går man inte igenom så har man rent tekniskt förbrukat sin tid till handledning, säger han.

Kan du se någon möjlighet att förbättra situationen för de som inte kommit igenom med sina uppsatser?

– Det finns i nuläget inga resurser till det. Det finns inga marginaler överhuvudtaget, säger han.

Per Samuelson är vice ordförande för Samhällsvetarkåren. Han känner igen problematiken med underkända uppsatser och bristande handledning, både bland MKV-studenter och studenter vid andra institutioner.

– Det är beklagligt att man inte kan få mer handledningstid. Handledaren måste finnas där för att kunna säga till vad som behöver ändras i uppsatsen, säger Per Samuelson. Han fortsätter:

– Uppsatsen är det viktigaste man gör som student. Att då bara träffa handledaren några få timmar är alldeles för lite.

Olika åsikter om uppsats

Per Samuelson får medhåll av Helena Sandberg. Hon liknar uppsatsen vid ett gesällprov, ett examensarbete som ska bli kronan på verket av flera års studier.

Hon menar därför att orsaken bakom underkända uppsatser inte enbart kan skyllas på bristande handledning. Faktorer som att unga studenter som skriver sin c-uppsats redan under sin tredje termin samt studenter som jobbar extra eller dubbelpluggar kan mycket väl leda till att uppsatsen inte får 40 timmars uppmärksamhet varje vecka. Resultatet blir därefter, anser hon.

– Jag har märkt att studenter i större utsträckning än förr chansar när de lägger fram sin uppsats, ibland kanske trots att handledaren har avrått dem.

Helena Sandberg säger att lärarstaben på institutionen i många avseenden har en samsyn kring vad som är en bra och en mindre bra uppsats. Men trots de bästa intentioner kan det ibland bli annorlunda än avsett.

– Jag är nöjd med hur min handledare tog sig tid att hjälpa, säger en MKV-student först. Sen tillägger hon:

– Men det visade sig att på vissa punkter tänkte han och examinatorn helt olika. Vår handledare var jättenöjd med allt men på opponeringen fick vi kritik. Om det är nåt jag lärde mig av den uppsatsen så är det just det att vara fortsatt kritisk trots handledarens positiva kommentarer.

text: Louise Larsson, Mathias Rosqvist, Oskar forsberg
foto: Jonas Jacobson