Dyrare bussbiljetter i höst – igen

- in Nyheter
@Lundagård

Studenter som åker buss istället för att trampa till universitetet får ett större hål i plånboken i höst. I förra veckan tog kommunfullmäktige beslut om att höja biljettpriset för stadsbussarna med två kronor per enkelresa.

– Kostnadsutvecklingen inom transportsektorn gör att vi måste höja priset, säger Tomas Avenborg (m), ledamot i kommunfullmäktige, som samtidigt flaggar för en eventuell studentrabatt.

I år hade tekniska nämnden föreslagit en höjning på en krona per enkelresa, men kommunstyrelsen beslutade istället att fördubbla höjningen. Därmed kommer kostnaden för ett månadskort att stiga från 370 till 425 kronor. Det innebär också att priset för en enkelbiljett ökat från tio till 17 kronor under de fem senaste åren.

– Kommunstyrelsen tyckte att nämndens förslag låg i underkant. Vi har ett mål om att subventionera kollektivtrafiken med 50 procent och med höjningen kommer vi att göra det även fortsättningsvis, säger Tomas Avenborg.

Framtida studentrabatt

Oppositionen i kommunfullmäktige var kritisk till den borgerliga majoritetens förslag.

– Vi måste lägga en rimlig budget i proportion till det ekonomiska läget, därför föreslår vi en oförändrad taxa. När budgeten tillåter vill vi ha tillbaka ”tian” för en enkelresa, då får även studenter en rimlig resekostnad. Periodkorten borde bli ännu billigare för Lundastudenter, de ska ha råd att grupparbeta hos kursare i Kristianstad, säger Nita Lorimer (v), ledamot i kommunfullmäktige.

Tomas Avenborg öppnar också upp för att studentrabatter kan bli aktuella i Lunds stadstrafik.

– Vi har drivit frågan tidigare men Skånetrafiken har inte gått med på det. I samband med att periodkorten fått studentrabatter borde det rimligtvis gå att börja med det även i Lunds stadstrafik. Vi kommer att arbeta för det, avslutar Tomas Avenborg.

Vad tycker du om att biljettpriset ska höjas?

busspriser-erudita-hotijg.jpg

Erurita Hoti

Civilekonomprogrammet

– Det är väldigt synd. För de som överväger att ta bilen istället för bussen blir bilen ett enklare val. Egentligen borde man belöna de som tar bussen och skonar miljön. Den här prishöjningen drabbar mest de fattiga.

busspriser-erik-amanjg.jpg

Erik Åman

Civilekonomprogrammet

– I allmänhet tycker jag att det är för dyrt att resa kollektivt. Om man vill komma till rätta med miljön så borde det också finnas incitament att göra det för resenärerna. Jag reser några gånger i veckan, så visst rinner utgifterna iväg med en höjning.

busspriser-petra-silverjg.jpg

Petra Silver

Lingvistik

– Det är ju naturligtvis inte bra. Vi studenter har ett lågt studiebidrag och därför borde man skilja taxorna mellan de som har fast inkomst och studenter. Jag hade gärna sett studentrabatter på stadsbussen.

busspriser-erik-hanssonjg.jpg

Erik Hansson

Industriell ekonomi

­- En höjning är såklart aldrig bra. 17 kronor tycker jag trots allt ligger under smärtgränsen för vad jag kan betala. Jag reser inte så ofta med bussen. 15 kronor hade väl varit lite enklare att hantera, det känns spontant som ett bra pris. Samtidigt tycker jag att även stadstrafiken borde erbjuda studentrabatter.

text: John Sahlin
foto: Jonathan Gutman