Lunds universitet har av Säkerhetspolisen, Säpo, fått instruktioner om att vägra studenter från Iran och Nordkorea tillträde till vissa utbildningar. Anledningen är att förhindra spridningen av massförstörelsevapen. Men om det finns lagrum eller ej för att hindra utländska studenter från studier i Sverige är det ingen som ännu har utrett
I juni 2008 skickade säkerhetspolisen, Inspektionen för strategiska produkter och Strålsäkerhetsmyndigheten ett brev till sju svenska universitet och högskolor för att uppmärksamma lärosätena på EU-förordning 423/2007. Förordningen innefattar restriktioner mot Iran och Nordkorea med syfte att förhindra spridningen av massförstörelsevapen. Bland annat innefattas så kallat “tekniskt bistånd”, där utbildning ingår, till iranska och nordkoreanska medborgare och organisationer av förordningen.
– Vi uppmanade de lärosäten som påverkas av restriktionerna att själva ta reda på vilket ansvar de har för att förhindra spridning av massförstörelsevapen, säger Patrik Peter, pressekreterare hos säkerhetspolisen.
Säpo ingriper inte
EU-förordningen beskriver inte hur reglerna ska tillämpas utan det är varje lands ansvar att uppfylla de krav som ställs. I Sverige har ansvaret fallit på varje enskild myndighet att på egen hand ta reda på vilket ansvar de har. Vilket enligt Patrik Peter har lett till att universiteten och högskolorna gjort vitt skilda tolkningar av reglerna.
– Vi har stor förståelse för att de här reglerna kan skapa problem för enskilda studenter. Men det är helt och hållet lärosätenas ansvar att uppfylla kraven. Säkerhetspolisen kommer inte att aktivt ingripa i antagningsförfarandet, säger Patrik Peter.
”Det känns trist”
På tekniska högskolan Chalmers i Göteborg har reglerna redan satts i verket. Sökande till mastersprogrammet i kärnteknik måste styrka sin nationalitet för att släppas in på utbildningen. Men hur en sådan regel går ihop med svensk lagstiftning är fortfarande oklart.
– Det känns trist med ett sånt här beslut, det går stick i stäv med idéen om hur ett universitet ska fungera. Men i det här fallet har vi låtit EU-förordningen gå före svensk lag, säger Sven Engström, vicerektor på Chalmers.
Ingen färdig plan hos LU
Lunds universitet har inte ännu ställt några liknande krav på sökande. Trots att det enligt säkerhetschefen Per Gustafson finns två utbildningar på LTH som kan leda till kunskap om massförstörelsevapen.
– Det handlar om mastersutbildningar i kärnfysik och materialvetenskap. Men andra utbildningar skulle också kunna innefattas av de här restriktionerna, till exempel avancerad matematik, säger Per Gustafson.
Enligt Per Gustafson har universitet ännu inte behövt ingripa i antagningen för att upprätthålla reglerna. Men det är oklart hur universitetet skulle agera om en nordkoreansk eller iransk student sökte till någon av dessa utbildningar.
– Vi har ingen färdig plan för en sådan situation, vi vet inte idag hur det faktiskt skulle funka att stoppa någon från att läsa en viss utbildning. Men när årets antagningslistor är färdiga kommer vi att gå igenom dem, säger Per Gustafson.
Inte heller på universitetets juridiska avdelning finns någon färdig bild av vilka legala medel universitetet kan använda för att hindra en student från att läsa vid universitetet. Trots att EU-förordningen om sanktioner mot Iran och Nordkorea gällt sedan 2007.
– Vi har inte tagit ställning till den frågan än och vi måste undersöka hur den går ihop med svensk lagstiftning säger Susanne Kristensson, Chefsjurist på juridiska enheten.
Fri tillgång till kunskap
Per Kristiansson, som är professor i kärnfysik och chef för kärnfysiska avdelningen, tror inte att det finns något i deras kurser som kan användas för att framställa massförstörelsevapen.
– Det svåra med att bygga ett kärnvapen är inte fysiken. Man kan bygga en bomb med det som står i fysikboken från gymnasiet. Jag tror inte att man skulle ha någon större nytta av det man lär sig på våra kurser, säger Per Kristianson.
Lunds universitets studentkår har ännu inte tagit någon officiell ställning till restriktionerna mot studenter från Nordkorea och Iran. Men vice ordförande Elisabeth Gerke är mycket tveksam till de nya reglerna.
– Säpo kan inte utgå ifrån att studenter från ett visst land ska stoppas. Vi ska ha fri tillgång till kunskap i det här landet. Om en student i Lund råkar ut för det här kommer att göra allt vi kan för dennes rätt att studera, säger hon.
Tagna på sängen
Även på Iransksvenska föreningen i Malmö står man undrande till de nya reglerna. Tahmores Jassani tycker dock att det är en svår fråga, särskilt med tanke på läget i Iran.
– Men det kan vara diskriminering mot iranier. Samtidigt som jag förstår att Sverige måste följa de beslut som tas i EU, säger Tahmores Jassani.
Enligt Sven Engström, vicerektor på Chalmers, finns det ännu ingen gemensam policy bland universitet, högskolor och andra myndigheter om hur reglerna ska uppfyllas och Säpo förnekar inblandning i antagningsprocessen. Men Sven Engström avslöjar att Inspektion för strategiska produkter föreslagit att alla som studerar dessa ämnen ska granskas av lämplig myndighet. Och att denna myndighet måste ha befogenhet att göra sådana granskningar av utländska medborgare.
– De inblandade myndigheterna måste samarbeta mycket närmare varandra i framtiden. Särskilt om ytterligare liknande restriktioner kommer från EU. Jag tror att alla är lite tagna på sängen av det här, säger Sven Engström.