På tre månader ska tre parter förhandla kring tre alternativ för att bevara Lunds studentliv. För att hjälpa kårer, nationer och AF att komma överens anställer universitetet en samordnare.
– Det kommer att gå undan, säger Linnéa Jönsson, AF:s ombudsman.
Den 1 juli 2010 ryker kår- och nationsobligatoriet. Som student är du då inte längre tvungen att gå med i nation, kår och Akademiska föreningen, AF. För att rädda ekonomin och i förlängningen sina verksamheter vill Lunds studentorganisationer intensifiera sina ansträngningar i samarbetsorganet Studentlund.
Alla har ett gemensamt intresse: att maximera sitt medlemsantal.
Tre alternativ har utarbetats. För att få organisationerna att komma överens om ett av dem anställer universitetet nu en samordnare som ska sitta med på Studentlunds möten.
Annonserad tjänst
Elisabeth Gehrke, vice ordförande för Lunds universitets studentkårer och ledamot i Studentlunds styrgrupp, är positiv till lösningen.
– Organisationerna är väldigt olika. Det finns vissa som mer eller mindre går under om inte samarbetet kommer till stånd, samtidigt finns det andra organisationer som kommer att klara sig alldeles utmärkt. Att hitta ett alternativ som passar så många som möjligt så bra som möjligt är ett omfattande arbete. Vi behöver någon utomstående som kan se det ur en objektiv synvinkel, säger hon.
Parterna i Studentlund har sammanställt en arbetsbeskrivning för samordnaren som skickats till universitetet och vid månadsskiftet annonserade man ut tjänsten. Marianne Granfelt, förvaltningschef vid Lunds universitet, räknar med att anställningen ska sträcka sig från den 1 oktober i år till december nästa år och med en omfattning på 50 procent.
– Vi gör det här för att vi helt enkelt vill ta ansvar. Blir det bra för studentlivet i Lund blir det också bra för Lunds universitet. Sedan är det klart att vi också har ett ansvar att säkerställa studentinflytandet, säger Marianne Granfelt.
Två av alternativen som parterna förhandlar om innebär att man som student får välja mellan att gå med i alla tre organisationer – eller stå helt utanför. Det tredje alternativet går ut på att man kan välja mellan att gå med i antingen kår eller nation och AF, stå helt utanför eller vara med i alla tre.
Rabatter ett projekt i sig
För att få fram ett diskussionsunderlag har Studentlunds styrgrupp skickat ut en så kallad SWOT-analys till samtliga kårer och nationer i samarbetsorganet.
– Vi vill att man konkretiserar vad man har för rädslor och vilka möjligheter man ser efter kårobligatoriets avskaffande, säger Linnéa Jönsson, AF:s ombudsman som sitter med i Studentlunds styrgrupp.
Tanken är att man i mitten av september ska sammanställa materialet statistiskt.
– Är det till exempel en rädsla för alla nationer att novischerna inte ska skriva in sig hos dem så ska vi ju lösa det, förklarar Linnéa Jönsson.
Hur studenternas förmåner på Gerdahallen och deras möjligheter att söka boende inom AF-bostäder påverkas av de olika alternativen är än så länge oklart. Detsamma gäller för de olika studentrabatterna.
– Allt som har med rabatter och liknande att göra är ett projekt i sig. Men det är klart att om man hittar en form som genererar flest medlemmar har man också störst chans att få bra rabatter, säger Linnéa Jönsson.
Jonny Ljung är ordförande på Kuratorskollegiet, nationernas samarbetsorgan. Enligt honom är det en lång väg kvar innan de olika organisationerna kan komma överens.
– Det finns inte direkt någon enighet om förslagen som ligger och det är kort om tid. Ska man komma överens om något gäller det att det är djupt rotat och att det inte ska omförhandlas varje år, säger Jonny Ljung och fortsätter:
– Det finns otroligt många parametrar i den här frågan och vi har också egna möten där vi diskuterar nationernas framtid.
Beslut den siste november
Varje enskild organisations beslut om vilket alternativ man föredrar ska förankras hos medlemmarna. Därför kommer minst två nationsmöten respektive fullmäktige att äga rum under hösten.
– Beslutet ska och kommer att fattas av medlemmarna. Har man en åsikt är det extremt viktigt att man dyker upp på mötena, säger Linnéa Jönsson som försöker se framtiden an.
– Man slits lite mellan hopp och förtvivlan. Men det har fört enormt mycket positivt med sig. Bara att vi sitter kårer, nationer och AF och samtalar på ett bra sätt, det har aldrig hänt tidigare. Av den anledningen är jag väldigt optimistisk, säger hon.
Den 30 november ska enskilda kårer och nationer samt AF ha fattat ett beslut. Den 1 december avgörs Studentlunds framtid.
Fotnot: Smålands nation är inbjudna till Studentlunds möten men har ännu inte deltagit.
Illustration: Alfred Gunnarsson