Lurad student JO-anmäler VHS

- in Nyheter
@Gustaf Eriksson

Reservplats ett och således goda chanser att komma in. Det beskedet fick Sara från webbplatsen studera.nu. Men av institutionen fick hon senare veta att urvalsgruppen hon hamnat i inte existerade. Då hade hon redan tackat nej till både fast jobb och andra utbildningar.
– Jag känner mig lurad, säger Sara.


25-åriga Sara har drömt om att bli journalist länge. För att nå sitt mål sökte hon i våras in till journalistprogrammet vid Lunds universitet.

Hon genomförde de prov som ligger till grund för urvalet till programmet. Efter en tid kallades hon till en antagningsintervju. I mitten av juni fick hon dock beskedet att hon inte kommit in.

Tackade nej till jobb

Sara loggade ändå in på webbplaplatsen studera.nu efter att det första urvalet var klart. Där var hon listad som fjärde reserv.

En gnista av hopp tändes. Efter det andra urvalet hade hon flyttats upp och var nu först på reservlistan på studera.nu.

– Då tänkte jag att jag skulle komma in, säger Sara som därefter tackade nej till ett erbjudande om en fast anställning och flera andra utbildningsplatser.

Känner sig lurad

När hon i början av augusti pratade med studieadministratören vid institutionen för medier, kommunikation och journalistik kom kallduschen: gruppen hon placerats i existerade i själva verket inte.

– Jag fick en chock när jag hörde det. Jag känner mig lurad, säger Sara.

Under antagningsprocessen har Sara försökt kontakta institutionen många gånger, utan resultat.

– Jag blev fundersam direkt eftersom jag först fick ett mejl där de skrev att jag inte kommit in, men sedan var jag ändå reservlistad på studera.nu. Jag försökte ringa dem hela sommaren, men ingen svarade. Alla var på semester, säger hon.

Sara är mycket kritisk till att institutionen varit så svårtillgänglig.

– Man ska ju kunna vända sig till institutionen med frågor som student, säger hon.

Förbättra informationen

Det håller Christoffer Ivarsson, ordförande för Lunds humanistkår, med om.

– Den begränsade bemanningen på institutionerna sommartid är ett problem. Universitetet har ett ansvar i att se till att det går att nå de som är ansvariga för utbildningarna, även på sommaren, säger han.

Christoffer Ivarsson tycker dock inte att antagningen till journalistutbildningen bör förändras.

– Det handlar snarare om att förbättra informationen så att alla vet vad som gäller, säger han.

JO-anmäler VHS

Innan Sara fick besked från institutionen hann hon tacka nej till ett fast jobb och flera andra utbildningar.

– Nu riskerar jag att stå utan både utbildningsplats och jobb i höst. Jag vet inte hur jag ska försörja mig. Stressen är enorm. Jag har haft sömnproblem i flera veckor, säger Sara, som tvingats sjukskriva sig.

Nu har hon överklagat antagningsbeslutet. Sara har också anmält Verket för högskoleservice, VHS, till Justitieombudsmannen.

– Jag har inte fått någon klarhet i vad som blivit fel. Jag vill få det utrett. Fler studenter kan vara drabbade och det kan hända igen nästa år, säger hon.

Presidiet vid universitetets antagningsavdelning kommer att pröva Saras överklagan den 31 augusti.

När ett beslut från JO kommer är i nuläget oklart.

Fotnot: Sara heter egentligen något annat.

Text: Gustaf Eriksson