Religionen har fått en allt svagare ställning i samhället. Samtidigt säger många att de är troende. Hur hänger det ihop?
I sitt sökande efter ett svar har den danska religionsforskaren Ina Rosen funnit ett religionsbegrepp som håller på att förändras.
Inte många verkar bry sig om religion i dag. Få går till kyrkan och deltagandet i kyrkovalet i september stannade vid drygt tio procent.
Men majoriteten av den nordiska befolkningen är fortfarande med i religiösa samfund, trots att många av dem säger att de inte är religiösa.
Det kan tolkas som att religionen inte betyder någonting för folk idag. Men så behöver det inte vara.
– I dagens Danmark uttrycker människor sig som individer istället för i grupp. Då blir även tron en del av individualiteten istället för att den kännetecknar en grupptillhörighet. Tro har blivit ett personligt behov, säger Ina Rosen.
Traditioner
Som religionssociolog forskar hon om religionens och trons betydelse för människor i det moderna samhället. Hon har nyligen disputerat vid Lunds universitet.
Ina Rosen nämner en intervjuperson i sin forskning, som säger: ”I min familj har vi alltid döpt våra barn, för att det är trevligt att samla familjen”.
– Dopet, som tidigare varit en religiös rit, har enbart en social funktion för många, samma sak gäller för vissa traditioner kring mat, som har sin grund i religionen. Att dessa traditioner en gång varit religiösa handlingar betyder ingenting i dag.
Viktigt med öppenhet
Även i språket kan man hitta en anledning till att religionen har tagit en annan form. Människor använder inte traditionella religiösa ord för att uttrycka sin tro. I stället söker vi efter våra egna ord för att beskriva vad vi tror på, något som tar tid.
För att förstå betydelsen av religion i dag måste begreppet omdefinieras, anser Ina Rosen. Hennes främsta mål är inte att själv hitta en ny begreppsförklaring. I stället vill hon ta reda på mer från allmänheten, med en så öppen attityd som möjligt.
– Därför har jag valt metoden att ha öppna diskussionsfrågor. För om man inte frågar majoriteten hur de ser på religion, kommer man aldrig få reda på innebörden av religion i dagens samhälle.
Nya insikter
Ina Rosen menar att det förut var forskningen som bestämde definitionen av ordet religion, jämförbart med ord som familj eller kön. Det innebär att forskarna har makten att bestämma vad ett begrepp innebär, och vänder sig enbart till personer som bekräftar deras teorier. Hon berättar att hon också hade en liknande inställning, men efter ett och ett halvt år av forskning, kom hon fram till en ny insikt.
– Ska man studera något som till exempel religion, blir det väldigt lätt att använda sig av ett smalt filter och studera ämnet där de färdiga svaren finns. När man har vaga idéer om hur majoriteten känner angående religion, är det bättre att höra efter med dem.
– Frågan är vad man finner när man låter människor som inte är religiöst eller spirituellt engagerade tala om vad religion och tro betyder för dem, säger Ina.
Med den öppna attityden kartlägger Ina Rosen den moderna religionen, som kanske så småningom leder fram till en ny definition av religionsbegreppet.
Foto: Jonas Damsgård