Christian Stråhlman, ordförande för Lunds universitets studentkårer, Lus, är nöjd med universitetets ambitioner.
– Man har lyssnat på studentorganisationerna och insett hur viktiga vi är, säger han.
– Det känns väldigt bra. Med de villkor vi fick från regeringen skulle det ha blivit tufft. Nu är kårernas överlevnad i stället säkrad, konstaterar Christian Stråhlman.
Är du inte oroad för medlemskårernas oberoende?
– I det gamla systemet med obligatoriet hade vi förvisso oberoendet automatiskt. Men när vi nu inte kan garantera överlevnad längre är det här den bästa lösningen. Kårerna måste naturligtvis jobba med att på sikt bli mer självgående. Det här gör bara att ingen går under för tillfället.
Hur ser du på att pengarna är villkorade?
– Jag tror att universitetet från sin sida måste ställa vissa krav. Efter obligatoriets fall får vi en nyordning där nya organisationer kan dyka upp och ansöka om kårstatus och då måste universitetet försäkra sig om att pengarna faktiskt kommer studentinflytandet till gagn.
Varför ska man som student betala medlemsavgift till kåren om finansieringen redan är tryggad?
– Det kan jag också tänka, men mycket med det här förslaget är fortfarande uppe för diskussion. Det viktiga är att kårerna på sikt inte förlitar sig på det här stödet, det är trots allt lite av en krislösning. Framöver måste man se till att medlemmarna trillar in, annars får man inga egna intäkter och då kommer kårerna aldrig att bli självgående, säger Christian Stråhlman.
AF måste fortsätta spara
Ett eventuellt stöd på 100 kronor för Akademiska föreningen, AF, och nationerna att dela på skulle rädda mycket verksamhet, det menar AF:s ombudsman Linnéa Jönsson.
– Det skulle innebära enormt mycket. Samtidigt kommer vi inte att slappna av för det. Jag tror inte de här pengarna kommer att finnas i evigheter precis, säger hon.
Vilka krav ställer det här på AF?
– Vi måste fortsätta spara på allt som är onödigt och fortsätta dra in egna pengar. Men framför allt ska vi bibehålla den verksamhet vi har i dag, säger Linnéa Jönsson och fortsätter:
– Jag tycker det är en farlig utveckling när man börjar prata om vilka utskott som ska stryka på foten. Vi har ett extremt stort ansvar i att verkligen erbjuda något för alla.