Många nationer saknar plan för jämställdhet

- in Nyheter
@Lundagård

Trots att nationerna är stora organisationer med ansvar för studiesociala frågor saknar nio av 13 jämställdhetspolicys.

– En policy behövs för att visa att man tar ställning mot diskriminering, säger Maria Chowdhury, studentombud på Lunds universitets studentkårer.

Fyra nationer har utarbetade policys som omfattar likabehandling eller jämställdhet. Ytterligare tre nationer arbetar för tillfället med att ta fram en policy. Men sex nationer har inget aktivt arbete med en policy för att gynna jämlikhet och motverka diskriminering.

Ska fungera som stöd

En av de nationer som i nuläget inte har någon jämställdhetspolicy är Sydskånska. Kurator Carlos Urey ser ingen anledning att förändra detta.

– Det är aldrig någon som har påpekat att det skulle behövas mer arbete med likabehandling, hos oss har det fixat sig själv. Jag tycker att vi är en medveten nation, säger han.

När Carlos Urey blev aktiv i nationen för fyra år sedan tyckte han att det var mer mansdominerat. Men sedan dess har ett antal kvinnliga kuratorer gjort att tjejerna tar mer plats.


– Trots att vi inte arbetar aktivt med jämställdhet är en stor del av både kuratel och förmannakår kvinnor. Det känns väldigt bra, säger Carlos Urey, som anser att en policy rentav skulle kunna få negativa följder.

– Visst kan en policy hjälpa till att göra oss i nationen uppmärksam på ojämlika förhållanden. Men det kanske finns en risk med det också. En policy kan leda till för stor försiktighet och rädsla att göra fel, vi vill inte ha en organisation som är hämmad, säger han.

Trots det håller nationen nu på att arbeta fram en plan för likabehandling.

– Den kommer inte att innehålla regler som alltid ska följas. Planen ska mer fungera som ett stöd vid olika situationer, säger Carlos Urey.

”Vi har inga problem”

Nationerna ansvarar för studenternas sociala liv utanför studierna och det är kanske just då, på fester och sittningar, som sexuella trakasserier och diskriminering riskerar att bli ett reellt problem.

Men kuratorerna som Lundagård har pratat med menar att det på deras nationer inte finns några problem överhuvudtaget gällande likabehandling och jämställdhet.

– Vi har inga problem med detta och därför anser jag inte att en policy behövs, säger Tomas Torfgård, kurator på Östgöta nation.

Ändå håller sig Östgöta, i likhet med Lunds övriga nationer, med en alkoholpolicy.

– Det är egentligen bara en förenkling av alkohollagen som är till för att alla ska förstå vad som gäller, säger Tomas Torfgård.

Skulle inte en jämställdshetspolicy kunna fylla samma funktion?

– Vi har inte behov av det på samma sätt. För mig signalerar en policy att man har problem med någonting. För några år sedan hade vi problem med alkoholhanteringen och vår policy har hjälpt oss i förändringsarbetet. Men jämställdheten har vi inga problem med.

”Viktigt ställningstagande”

Nationerna räknas inte som arbetsgivare och omfattas därför inte av diskrimineringslagens krav på att alla företag med minst 25 anställda ska ha en jämställdhetspolicy. Men studentombudet Maria Chowdhury anser ändå att det behövs.

– Nationerna är stora organisationer och kommer i kontakt med väldigt många människor. Då är det extra viktigt att man som organisation tydligt kan visa vilket ställningstagande man tar för att arbeta mot diskriminering och för jämställdhet, säger hon. 


Att se över organisationen är en annan viktigt del för att komma till rätta med problemen.


– En policy är en bra början. Men sedan måste man kartlägga organisationen och se vem som tar beslut och var och fundera över hur organisationen gör för att arbeta normkritiskt, fortsätter Maria Chowdhury.

”Vi måste jobba hela tiden”

En av de nationer som arbetar aktivt med jämställdhet och likabehandling är Malmö nation. För kurator Gustav Créner är jämställdhetspolicyn en självklarhet.

– Varenda företag har en plan att arbeta utifrån och det är naturligt för oss att ha det också. Vi måste jobba med det hela tiden, säger han. 


Ordföranden för universitetets ledningsgrupp för jämställdhet, Ingalill Rahm Halberg, tycker att nationerna bör ha ett genomtänkt förhållningssätt till jämställdhet. 


– Det går inte att som nation hänvisa till Lunds universitets jämställdhetspolicy eftersom nationerna inte omfattas av universitetets planer. Det är bra om nationerna inspireras av universitetet. Helst ser jag ett arbete ännu mer inriktat mot nationernas problem.

Policy ingen försäkring

Helena Berggren i studentföreningen Genus tycker att alla nationer borde jobba mer med jämlikhet och öppenhet. Speciellt när de arrangerar sittningar, aktiviteter och sprider information.

– En medlem berättade att en nation hade bilder på tjejer i bikini i sin information om nationen, som inte hade något med bad och sol att göra. Det hade varit bra om nationen hade tänkt efter. Kan det man gör vara stötande, eller uteslutande för någon? Nu tror jag att man ofta går på rutin.

Helena Berggren tror inte att nationslivet är mer ojämlikt än andra sociala sammanhang, men i studentlivet finns många traditioner som kan vara diskriminerande. Att ha en policy garanterar inte jämställdhet.

– En policy visar att man tar ställning, men sen kan man undra hur stor skillnad den gör i praktiken, säger hon.

Läs mer:

”Policys kan visa på brister som inte alla vill se”

Text:Helena Stenkvist
Foto: Jonas Jacobson