Slut på svengelskan med ny utbildning

- in Nyheter
@Lundagård

Universitetsledningen har gett en projektgrupp i uppdrag att utbilda både studenter och anställda i akademisk engelska. Notan ligger på 2,4 miljoner.

− Många känner sig osäkra när de ska uttrycka sig på engelska. Vårt projekt ska råda bot på det, säger projektledaren Fredrik Lindström.

Universitetet satsar 2,4 miljoner på projektet Academic Writing in English at Lund University. Syftet är att ge anställda och studenter en möjlighet att utveckla sina kunskaper i skriftlig engelska. En av anledningarna är att Bolognaprocessen ökar kraven på avancerade kunskaper i språket.

− Det är inte det att studenter eller lärare är dåliga på engelska i dag. Men vi behöver bli mer frimodiga och bekväma. Generellt är vi bra på engelska i Sverige, men inte alltid i den akademiska terminologin. Det är främst den vi ska bli bättre på, berättar Fredrik Lindström.

Webbaserad plattform

Projektledningen arbetar just nu på den webbaserade plattform som ska innehålla skrivregler, mallar och riktlinjer för akademisk engelska. All undervisning ska nämligen ske på nätet och alla inom Lunds universitet ska kunna nå plattformen. De som kommer att ha störst användning av undervisningen tror Fredrik Lindström är till exempel mastersstudenter, doktorander och forskningsledare.

− Det är ett jättebra verktyg för den som skriver uppsats på engelska, men också om man vill utveckla sina internationella kontakter, menar han.

Enligt Fredrik Lindström ska de pengar som satsats på Academic Writing in English täcka allt arbete som projektet kräver till och med 2010.

Plattformen beräknas finnas tillgänglig på universitetets hemsida under 2010. Först ska materialet testas på en studentgrupp på LTH. Utifrån de synpunkter och kommentarer som kommer fram genom utvärderingen bestämmer man exakt hur plattformen ska se ut.

Först i Sverige

Lunds universitet blir i och med projektet först i Sverige med en webbplattform som ska underlätta det akademiska skrivandet på engelska.

− Förhoppningsvis kan vi gå i täten för andra universitet och högskolor, säger Fredrik Lindström.

Stina Linde