Så ska bostadsbristen lösas

- in Bostad, Nyheter
@Lundagård

Bostadsuthyrning i universitetets regi, nya nationsbostäder, utvidgad andrahandsförmedling – det är några av förslagen som ska ge Lunds bostadslösa studenter någonstans att bo.

Under måndagen träffades rektor Per Eriksson och kommunstyrelsens ordförande Mats Helmfrid (M) för att diskutera framtidens åtgärder för att se till att alla studenter har boende. Det var första träffen i en serie diskussioner som fortsättningsvis kommer att äga rum en gång varannan månad.

Värre än på länge

Mellan åren 2007 och 2009 färdigställdes 416 studentbostäder i Lund. Detta täcker dock inte behovet.

– Enligt våra beräkningar behövs det omkring 900 nya bostäder varje år, åtminstone de närmaste tio till tjugo åren, sa Mats Helmfrid.

Man var överens om att det är svårt att mäta bostadsbristens omfattning. Rektor Per Eriksson talade om att Lunds kranskommuner förut kunde erbjuda boende åt de studenter som inte funnit bostad i Lund.

– Men nu går det inte att få bostad i kranskommunerna heller, med Landskrona som undantag, sa han.

Har ansökt om att få hyra ut bostäder

Universitetet hyr i dag ut ett visst antal bostäder till utbytesstudenter. Man har i nuläget inte tillåtelse att hyra ut till svenska studenter. Detta hoppas Per Eriksson kunna ändra på.

– Vi har skickat in en ansökan till regeringen om att få hyra ut studentbostäder, förklarade Per Eriksson, och fortsatte:

– Andra länder har detta system, och det känns väldigt bakvänt att vi inte har det i Sverige. Men regeringen avvaktar och tycker att det är en liten fråga. Det begriper jag inte logiken i.

Nationer kan få lov att bygga

Även bland nationerna finns ett intresse kring att bygga bostäder. Lunds nation har sedan 2002 haft planer på att kunna erbjuda fler bostäder åt sina medlemmar.

– Lunds nation och också Krischansta nation är intresserade av att bygga bostäder, sa Per Eriksson.

Inget beslut har ännu har ännu tagits, men frågan kommer att diskuteras vid nästa träff.

Bopoolen utvidgar

I samma veva som universitetet och kommunen diskuterar bostadssituationen har Lunds universitets studentkårer, Lus, skickat in en ansökan till kommunen om ökat anslag till Bopoolen, organisationens egen bostadsförmedling.

Elisabeth Gehrke är Lus vice ordförande.

– Byggtakten kan inte avhjälpa bostadssituationen i Lund. De närmaste fem åren kommer det att vara bostadsbrist. Därför behövs Bopoolen, säger Elisabeth Gehrke.

Text: Per Kudo
Foto: Karoline Saether