Hur jobbar en hjärnskrynklare med tv-produktioner som Idol och Bonde söker fru? På fredagen bjöd Lundapsykologerna till inspirationslunch med Daniel Karlstedt, psykolog och tv-konsult.
Försedda med julmust, lussebullar och pepparkakor har ett femtiotal nyfikna psykologstuderande trängt in sig i en liten föreläsningssal på Eden för att ta del av en annorlunda bana i den blivande branschen.
Psykologen Daniel Karlstedt arbetar med program som Idol, Bonde söker fru och Sanningens ögonblick. Han är involverad i både castingfasen, då deltagare väljs ut, och som stöd under programmets gång.
− Jag ska vara en säkerhetsfunktion, säger Daniel Karlstedt och refererar till den tragiska händelse då en deltagare begick självmord sedan han röstats ut i första säsongen av Expedition Robinson.
Han menar att anlitandet av psykologer i sådana produktioner till viss del är en följd av det som hände.
− Under castingen ska jag ge klartecken för att personen klarar av att delta. Man bedömer vad de har för bild av programmet och av sin egen medverkan. Vet de vad de ger sig in i?
Att de sökande ofta är väldigt extrema personligheter behöver inte vara ett problem, enligt Daniel Karlstedt.
− Det viktiga är att man har självinsikt. Man kan egentligen vara hur blåst eller galen som helst, men man måste förstå hur folk uppfattar en.
Vill inte hindra
Frågorna från de blivande psykologerna låter inte vänta på sig. Någon undrar hur mycket inflytande Daniel har över valet av deltagare. Han svarar att han inte fattar några beslut själv, utan bara ger rekommendationer till produktionsteamet. Men hittills har de aldrig gått emot hans råd.
− Det är lätt att måla upp en bild av produktionsbolagen som djävlar, och det är väl delvis förtjänt. Men samtidigt är det bra människor som jobbar där. Jag känner förtroende för att de fattar rätt beslut.
Men om det är en sökande som prompt vill delta i något som Daniel tror skulle vara psykiskt skadligt, kan han då hindra den personen? Den frågan är svårare.
− På något sätt är det att sätta sig över en annan människa, och det är väldigt sällan man gör det som psykolog. Vi kan ge råd, men om någon håller fast vid sitt beslut och jag ändå säger nej, gränsar det nästan till tvångsvård. Människor vill olika saker, och en del vill något som är konstigt eller dumt.
Etik i centrum
Yrkesetik är det område som psykologstudenterna är mest angelägna att diskutera. Flera undrar hur man över huvud taget kan arbeta med produktioner som Idol och Sanningens ögonblick, där knäckta självförtroenden och relationskriser inte bara är en risk utan närmast en huvudingrediens.
Daniel svarar att han själv funderat en del över det.
− Jag håller med om att det inte är de bästa program man kan titta på. Jag skulle nog önska att folk tittade på något annat än det här. Samtidigt är det ett framsteg att de faktiskt anlitar en psykolog.
Daniel Karlstedt påpekar också att han inte har något inflytande över själva programidén.
− Jag har inte rollen som konsult för hur programmet är uppbyggt. Ibland blir man bara presenterad för fakta; så här fungerar det, och sedan är det upp till mig att se till att deltagarna klarar av det. Det kan vara väldigt frustrerande, säger han och betonar att psykologerna finns där för deltagarnas bästa.
− Jag skulle aldrig ställa upp på att använda mina psykologiska kunskaper till att välja ut deltagare för att exempelvis skapa en konflikthärd. Så skulle det ju kunna fungera, jag hade kunnat plocka ut folk som jag tror kommer att bråka riktigt mycket.
Lyckad lunch
Konflikten mellan yrkets plikt att verka för psykisk hälsa och uppdraget att tjäna produktionsbolaget visar sig vara ett rikt ämne för diskussion, och när lunchtimmen är över finns det gott om frågor kvar att fundera över. Karin Andrén, ordförande i Lundapsykologernas nätverksutskott, är nöjd.
− Det var jätteintressant. Det är kul att se bredden på vad man kan jobba med som psykolog, säger hon.
Foto: Isabel Nilson