Erik Neppelberg är nyutnämnd och rekordung karnevalsgeneral med rötterna i Lund.
Varför blev just du karnevalsgeneral?
– Jag betraktar mig själv som ganska full av en aldrig sinande energi. Jag tycker det är väldigt kul att hålla extremt högt tempo. Sedan älskar jag ideell verksamhet, musik och kultur. Engagemang överhuvud taget är min grej.
Vad har du för karnevalserfarenhet?
– Jag har egentligen bara varit aktiv under förra karnevalen. Men jag är uppväxt i Lund och har besökt flera karnevaler, så jag har fått en känsla för vad det handlar om. Jag har ett vagt minne från karnevalen 1990. Det var på barnevalen med Johan Wester och Anders Janssons och ”Prins gröt i frukostlandet”. Jag kommer ihåg att jag tyckte det var grymt läskigt.
Ska man jobba eller besöka karnevalen som student?
– Jag tycker definitivt att man ska engagera sig. Det är något alldeles extra när tusentals studenter mobiliserar och gör något tillsammans som sedan exploderar under tre dagar. Att vara mitt i det vimlet är en häftig känsla. Under förra karnevalen var det roligaste just att vi var ett fantastiskt gäng på hundra personer som kom från olika delar av studentvärlden och träffades under karnevalsvåren.
Hur ser du på att styra över 5 000 ideellt arbetande studenter?
– Jag tycker att det ska bli extremt kul. Jag är väldigt mycket för att skapa en ”vi-känsla”, att springa runt till alla och få folk att känna att det de gör är betydelsefullt. Det är det ideellt engagemang går ut på. Jag vill satsa mycket på att förmedla min bild av hur kul det är med karnevalen.
Vad innebär temat ”Rätt och fel-karnevel” för dig?
– I kommittén försöker vi se till att allt med karnevalen genomsyras av temat. Nu hade vi ett litet vasalopp utan snö, det tycker vi är rätt och fel. Jag tror mycket av det karnevalistiskt underfundiga ligger i att luras lite. En karnevalsklassiker var ett tält där det stod ”se Dallas baklänges”. När besökarna gick in så fick man titta på en sallad. Oerhört dumt, men ganska kul. På så sätt är den karnevalistiska humorn i sig är väldigt rätt och fel, man kan vrida och vända på det mesta.
Samtliga karnevalsgeneraler har varit män, varför är du inte en kvinna?
– Ja, det får du fråga mina föräldrar. Nej, men alltså det är väldigt svårt för mig att svara på och jag har faktiskt inte valt mig själv till general. Men det är klart att det vore jättekul att se en kvinna som general.
Vad tycker du om hela debatten kring ditt kön?
– Jag tycker det är trist när det blir grova ord från båda hållen. Man måste fråga sig vad det är vi håller på med? Jo, det är en studentverksamhet som ska bygga på glädje och vara kul. Sedan är det klart att karnevalen är en väldigt stor grej som betyder mycket för väldigt många. I kommittén var vi fast beslutna om att alla tolv medlemmar i sig skulle bli väldigt bra generaler. Jag hoppas verkligen att de valde mig för att jag är kul, ung och ball och inte för att jag är kille.
Tror du inte att man hade kunnat undvika mycket kritiken om processen var lite mer transparent?
– Det är ju faktiskt öppet, kommittémedlemmarna blev valda av karnevalorganets valberedning, och sedan har vi i vår tur stött och blött det här hela hösten. Hela valförfarandet ska finnas att läsa i valprotokollet. Det är inga konstigheter, alla i kommittén har haft möjligheten att ställa upp. Sedan är jag bara oerhört glad för att jag fick förtroendet.
Har du några tips till karnevalssugna studenter?
– Engagera er! Karnevalsuppropet är den 7 februari i AF-borgen. Förra gången kom jag dit på morgonen och möttes av en kö som sträckte sig ner till Stortorget. Inne i borgen blir man presenterad för alla sektioner och du får reda på var du kan engagera dig. Väl under karnevalen får du inte glömma att låta dig ryckas med, samtidigt som du bör stanna upp och njuta. Själv funderade jag på att det här är något av det sjukaste jag varit med om, och att jag förmodligen aldrig kommer att få göra något liknande i hela mitt liv.
Foto: James Jones Huang