Lunds universitet är en aktiv aktör i klimatrörelsen. Det märks i såväl forskningen och dialogen med beslutsfattare som i den dagliga verksamheten.
Det skriver universitetets miljöchef Elisabeth Gierow.
I Lundagård nr. 8/09 skriver Socialdemokratiska studentförbundets ordförande Kajsa Borgnäs och Henrik Månsson, ordförande för Lunds socialdemokratiska studentklubb, en debattartikel med rubriken ”Universitetet viktigt för klimatrörelsen”.
Från Lunds universitet kan vi bara instämma i artikelförfattarnas slutsats att: ”Universiteten, och studenterna, spelar här en stor roll – både för att mycket av den främsta kunskapen om klimatförändringarna finns på universiteten, men också för att studenter, när de vill, är en mycket stark rörelse för förändring i samhället.”
Lunds universitet har anmält cirka 230 personer till FN:s klimatkonferens i Köpenhamn. Hälften av dem är studenter och hälften är anställda vid universitetet (forskare, lärare och administratörer).
De kommer alla att delta och bidra på olika sätt. Att ha dialog med beslutsfattare och delta i det internationella samtalet kring avgörande samhällsfrågor är en av universitetets viktigaste uppgifter.
inom forskningen händer mycket positivt. På senare tid har vi bland annat fått några större forskningsanslag inom området klimat och hållbar utveckling. Vi har också startat det så kallade Klimatinitiativet vars syfte är stärka kommunikationen kring klimatforskning och synliggöra dess nytta för samhället.
Vi samarbetar också med Lunds kommun kring klimatfrågorna.
I vårt dagliga arbete genomför vi nu vår energistrategi där de första ansökningarna om energisparåtgärder just beviljats medel och större verksamheters energianvändning gås igenom. Lunds universitet ska också enligt strategin endast använda ”Grön el”.
För vår andra stora klimatpåverkan, genom våra resor, återstår mycket arbete för att öka och möjliggöra användandet av tekniker för resfria möten!
Lunds universitet antar inom kort en ny policy och strategi för hållbar utveckling och vill uppmana alla våra studenter att delta i de seminarier och utvecklingsarbete som sker på områden och inom olika utbildningars ram för att uppmärksamma och höja kunskap och medvetenhet om klimatfrågor och andra etiska och samhälleliga aspekter kring hållbar utveckling.
Miljöchef vid Lunds universitet