…Johan Drott, enhetschef på LU innovation, som hjälper forskare att kommersialisera sina resultat.
Vad är innovation för dig?
– Ja, det är rätt mycket ett modeord just nu. Egentligen skulle jag vilja se den breda definitionen av det. Nämligen att det är något som skapas som är till gagn för någon annan och mig själv. I dag förknippas innovation mycket med high-tec, men jag kan tycka att de bästa innovationerna är low-tec. Ett bra exempel på det är Apple. De lyckades hitta ett lagligt sätt att köpa musik som man smidigt kan bära med sig genom två komponenter som var för sig inte är nya men som tillsammans blev revolutionerande.
Varför är innovation viktigt?
– För att man faktiskt kan se en tillväxt och det skapar nya arbetstillfällen. Om man ser till många av de problem som vi står inför i dag, som miljöhot och samhällsfrågor, så är de skapade av gamla system och då gäller det att innovera, det behövs nytt tänk för att fixa problemen.
Vad gör Lunds universitet för att uppmuntra till innovation?
– Vi försöker att baka in innovation och entreprenörskap i alla utbildningar, vi talar mycket om nyttan. När jag gick teknisk för 20 år sen var utbildningen väldigt riktad mot att man skulle bli anställd när man var klar. I dag är det tydligare att det går att utbilda sig till att skapa egna jobb. Men jag tycker att det går att satsa mer på innovation, det är fortfarande många utbildningar som utbildar till anställning.
Vilken är den bästa innovationen från Lund?
– Oj, det är svårt att säga. Men jag tycker att Nils Alwalls konstgjorda njure är ett bra exempel. Han skapade inte något nytt men han utvecklade en möjlighet för fler att kunna ta del av dialys, han gjorde den konstgjorda njuren användbar. Även Helmuth Hertz och Inge Edlers ultraljudsdetektor. Det finns många bra innovationer från Lund.
När tror du att Lunds lyckas skapa nästa Google?
– Det är svårt att säga egentligen, en del innovationer bara slår i genom, det är inget man kan förutspå.