Lundaekonomerna, Humanistkåren och Samhällsvetarkåren har en, och SSGI tänker skaffa en. Men faktum kvarstår: de flesta kårer saknar en plan för miljö och hållbarhet.
I mitten av november beslutade Samhällsvetarkårens fullmäktige om att anta en miljöpolicy mastersstudenter vid programmet i Environmental studies and sustainability science, Lumes, tagit fram.
Policyn innehåller en övergripande plan om vad kåren och medlemmarna kan göra för att vara miljövänligare. Det handlar bland annat om att inte konsumera i onödan och titta på miljövänliga alternativ vid inköp.
Viktig fråga
– Dels vill vi visa att vi tänker på miljön, dels är det en viktig fråga för våra medlemmar. Vi har också sagt till om vad vi har för ekonomiskt utrymme, att vi inte tar av medlemmarnas pengar. Huvudsyftet är utbildningsbevakning, och att vi kan ha en miljöpolicy är en bonus, säger Jenny Pobiega, ordförande för Samhällsvetarkåren, som även berättar att man vill få till utbildningsdagar där alla studenter kan vara med.
Sedan tidigare har både Lundaekonomerna och Humanistkåren beslutat om en liknande policy.
Några kårer om varför de saknar policy:
Malena Chronholm, ordförande för vårdvetenskapliga studentkåren: ”Vi har inget nedskrivet, men miljötänket genomsyrar vår kår ändå genom att vi köper in ekologiskt och källsorterar.”
Alan Mothadi, ordförande för Medicinska föreningen: ”Just nu har vi mycket annat att göra på grund av avskaffandet av obligatoriet.”
Christian Nilsson, ordförande för Teknologkåren: ”För att ingen ännu tagit sig den tiden. Men vi har ett miljöombud och vi fokuserar vårt miljöarbete ut mot utbildningarna mer än i egen verksamhet.”
Aron Frenne, ordförande för Juridiska föreningen: ”Vi har miljön i vårt åsiktsdokument, men ingen policy för att själva arbetet är viktigare än formuleringar. Det är lätt att göra policys men det blir innehållslöst om ingen följer dem”.
Läs mer
Foto: Jonas Damsgård