Trots att antalet anmärkningar gått ner under 2009, hänger ett par nationers alkoholtillstånd löst.
Malmö nation har till exempel en varning sedan februari 2008.
– Det var en väckarklocka för oss och vi tar väldigt allvarligt på det. Det första vi gjorde var att prata med alla vakter och jobbare, vi ställde hårdare krav och kallade till tjänstemannamöte. Vi började ta in mindre folk och ha fler jobbare, plus att hela kuratelet började jobba på klubbarna, säger Gustav Crenér som berättar att man även anlitat en alkoholkonsult.
Många anmärkningar
Göteborgs nation har visserligen ingen varning, men de har samlat på sig många anmärkningar under de senaste tre åren. Men kurator Fredrik Demling upplever inte att det är stökigare på Göteborgs än på andra nationer.
– Jag tror snarare att det beror på att vi är en väldigt populär nation som alltid har mycket besökare. Dessutom har vi många och stora arrangemang, vilket leder till att det finns fler tillfällen där det kan uppstå problem. Vi har också en lokal som är svår att överblicka för våra ansvariga, säger han och tillägger:
– Man ska inte glömma att vi även haft fler tillsynsbesök och det bör rimligen ge fler anmärkningar.
Men det är ju anmärkningarna som leder till fler besök?
– Ja, men det är markant skillnad på om en nation har fått två besök eller tio.
Även Göteborgs nation har genomfört en rad åtgärder för att komma tillrätta med sina problem.
– Vi släpper in färre personer i lokalen och vi serverar till exempel bara en enhet per person så att vi får bättre överblick på vem som dricker vad, säger Fredrik Demling.
Han uppger att man även tagit in fler vakter och förändrat barchefens roll, som inte längre får servera utan i stället ska fokusera på sin övervakande funktion. Dessutom marknadsför man både mat- och vattenserveringen på ett tydligare sätt i dag.
– Jag tycker att vi går framåt och vi har goda chanser att utveckla arbetet ytterligare, säger Fredrik Demling.
Sedan tidigare har Smålands nation fått sitt tillstånd indraget av socialnämnden. Nationen överklagade till länsrätten som gav dem rätt. Nu har socialnämnden överklagat länsrättens beslut till kammarrätten.