Lösningar på bostadsbristen

- in Bostad, Nyheter
@Lundagård

Högre studiemedel, smartare planlösningar, effektiv bostadsförmedling och bättre samverkan ska få bukt med bostadsbristen bland studenter i Lund. Det föreslår Boverket i en rapport som nyligen lämnades in till regeringen.

Stora barnkullar och lågkonjunktur gör att antalet studenter på högskolan ökar. Till vårterminen 2010 sökte tolv procent fler till högskolan än samma period förra året.

– Om inte bostadsbristen åtgärdas kan det påverka universitetets framtid eftersom duktiga studenter kan tvingas välja bort Lunds universitet, inte för att de inte kommit in utan på grund av risken att inte få bostad, säger Elisabeth Gehrke vice ordförande för Lus, Lunds universitets studentkårer, med ansvar för boendefrågor.

Föreslår att slopa fastighetsavgiften

De bostäder som byggs är få och ofta för dyra för studenter. Därför föreslår rapporten att kraven på avskiljningsmöjligheter ska lättas för att skapa mer effektiva boendeytor. I dag måste till exempel kök och sovrum kunna avskiljas från resten av bostaden.

Boverket förslår också att skattelagstiftningen ska ses över för studentbostäder och att fastighetsavgiften helt tas bort.

Högre studiemedel en lösning

Som ett annat alternativ föreslår man högre studiemedel så att studenterna kan bli mer konkurrenskraftiga och få råd att bo i de dyrare bostäderna. Framför allt föreslår rapporten ökad samordning mellan kommunen, högskolan och bostadsföretagen.

– Här i Lund skyller alla på varandra, men kommunen måste ta mer ansvar. Det är de som är ansvariga för invånarna, trots att det är många som inte är folkbokförda. Universitetet får inte hyra ut enligt lagen, eftersom de är en myndighet, och det är egentligen inte deras sak, säger Elisabeth Gehrke.

Bostadsbristen spås bli värre

Elisabeth Gehrke tycker att många av förslagen är bra men tror inte att rapporten kommer att göra någon skillnad.

– Det behövs krafttag från regeringen. Problemet är inte nytt, det har varit bostadsbrist i Lund länge och spås bara bli värre fram till 2014, säger Elisabeth Gehrke.

Text: Helena Stenkvist