60 timmars arbetsvecka och obligatorisk närvaro på lördagar. Det är vad vissa kurser på arkitektprogrammet har krävt av studenterna.
– Läraren driver linjen ”pressure makes diamonds”. I praktiken innebär det att vi tvingas arbeta sena nätter under hela kurser, säger en student som vill vara anonym.
Det är professorn i formlära Abelardo Gonzalez som står i centrum för missnöjet. Han har fram till och med höstterminen ansvarat för kurser på fyra av arkitektprogrammets årskurser. I årskurs tre har schemat för en tvåpoängskurs innehållit obligatorisk närvaro mellan 9 och 18 från måndag till lördag två veckor i rad.
I studenternas utvärdering av kursen finns flera negativa kommentarer: ”Jag tycker det är orimligt att vara schemalagd tretton dagar i rad”, ”Personligen har jag mått dåligt av det – både fysiskt och psykiskt.” ”Man hann inte tänka efter eller reflektera över vad man gjorde.” Enligt statistiken tycker studenterna att arbetsbelastningen har varit för hög på majoriteten av Abelardo Gonzalez kurser.
Pressen är oacceptabel
Anders Axelsson, rektor för LTH anser att den press som satts på studenterna är oacceptabel.
– Läraren har en skyldighet att lägga ett schema som inte överstiger de normala 40 timmarna i veckan. Jag tror inte att Abelardo Gonzalez har haft insikt om detta innan, men jag har talat med honom sedan klagomålen från eleverna kom. Anledningen till att kurserna har kunnat hållas i detta tempo är att jag inte fått klart för mig hur det låg till när de startade, säger Anders Axelsson.
Han förklarar också att Gonzalez uppskattas av många och att hans studenter har tagit ett stort kliv i sin studie-utveckling.
– Men denna utveckling är möjlig att uppnå även med ett rimligt schema, säger Anders Axelsson.
Vill höja utbildningsnivån
En del av eleverna är emellertid positiva till det höga tempot: ”En helt otrolig kurs, jobbigt var det, men det var det värt!”, ”Den fina sammanhållningen nätterna genom med mina kursare. Det blir speciella band när man jobbar 24-7, bokstavligen” och ”Den roligaste kursen någonsin” är några av kommentarerna från nöjda elever.
Abelardo Gonzalez själv anser inte att belastningen på studenterna är för hög.
– Jag vill inte kalla det arbetsbelastning. Jag höjer nivån för att hamna i fas med andra internationella arkitektutbildningar. Titta på andra skolor runt om i världen. De arbetar mycket mer. Mina studenter från Lund har möjligheter att få jobb på de bästa arkitektbyråerna i världen, säger han.
En student skriver i kursutvärderingen att du har uppmanat studenten att ”ta med en madrass så att du kan sova på skolan”, stämmer det?
– Nej, det har jag inte sagt. Det är en liten grupp som har klagat. Andra tycker att allt är bra. Även om studenterna kanske mår dåligt och är trötta när de håller på med ett arbete så säger alla att de är glada för den nivå de uppnår, förklarar Abelardo Gonzalez.
Framöver kommer arbetsbelastningen på programmet att vara mer rimlig. Det säger rektor Anders Axelsson.
– Jag känner mig väldigt trygg med planeringen inför kommande terminer. Självklart vill vi att eleverna ska må bra.
Abelardo Gonzalez går nu i pension. Han kommer att hyras in till undervisningen framöver, men inte att ha ansvar för några kurser.
Läs mer
”Helger ska inte användas till obligatoriska moment”
Foto: Jonas Jacobson