”Studenterna kan själva välja”

- in Debatt

Om studentorganisationerna blir bättre på att berätta vad de gör kommer studenterna lockas att bli medlemmar även efter obligatoriets fall. Då behövs inget tvång.

Det skriver Teknologkårens ordförande Christian Nilsson.

Organisationerna i Lund rustar för sin största utmaning någonsin. För att möta den har Akademiska föreningen, AF, tillsammans med de flesta av kårerna och nationerna i Lund beslutat att avtala om gemensamt medlemskap.

Teknologkåren är en av dem som inte kommer ansluta sig till detta, då vi vill att man som student ska ha möjlighet att välja vilka organisationer man vill bli medlem i – oberoende av varandra.

Dock ser vi gärna ett samarbete som tar andra former: samarbeten som fokuserar på det positiva med medlemskap och inte innebär något tvång.

Oavsett om man ser obligatoriets avskaffande som något i grunden positivt eller negativt så innebär beslutet att spelreglerna för många av Lunds studentorganisationer förändras radikalt. Sedan vårterminen 2009 har det förts diskussioner bland Lunds studentorganisationer om hur man kan samarbeta för att möta utmaningarna. Bland annat att avtala om att alla som är medlem i en kår samtidigt måste vara medlem i en nation, och tvärtom. Ett gemensamt medlemskap, som bland annat Teknologkåren har valt att inte vara delaktiga i.

Enligt två beslut i fullmäktige, vårt högsta beslutande organ, är det Teknologkårens mening att alla studenter vid Lunds tekniska högskola själva ska få välja vilka organisationer de vill tillhöra.

Det grundar sig i en principiell grundtanke men även i en övertygelse att studenterna kan och kommer att välja det som gynnar dem själva bäst.

Att tacka nej till en form av samarbete utesluter dock inte andra. Redan i dagsläget kan nationer och AF hyra lokaler och teknik av Teknologkåren till reducerade priser. Teknologkåren deltar även aktivt i att hitta samarbetsformer kring inskrivning och marknadsföring. Vidare hade vi gärna sett närmare samarbeten kring biljettförsäljningar och aktiviteter såsom Tandemstafetten, Lundakarnevalen, idrott och nollningsaktiviteter.

Alla studentorganisationer i Lund bidrar till att skapa det unika studentliv som finns här, och Teknologkåren kommer alltid att uppmuntra studenter att engagera sig i Lunds studentliv, vare sig det rör sig om kår, nation, AF eller något annat.

För Teknologkåren är det viktigt att man associerar sitt medlemskap med något positivt. Det ska vara enkelt att bli och vara medlem, men framför allt ska det vara enkelt att förstå varför man vill vara medlem. Nöjda studenter är den bästa reklam man kan få och detta uppnås bäst genom att inte involvera tvång.

Teknologkåren kommer att arbeta vidare med våra tre verksamhetsområden: utbildning, näringsliv och fritid. Allt för att förbättra utbildningarna på LTH, att ge studenterna möjlighet till kontakt med arbetslivet och att förgylla studietiden för alla LTH:s studenter.

Framför allt måste vi bli bättre på att förmedla vad vi gör och vad man får ut av sitt medlemskap.

Vårt mål är att studenter ska inse det fantastiska i ideella studentorganisationer och se medlemskap i såväl kår som nation som en självklarhet. Utan tvång.

Christian Nilsson
Ordförande
Teknologkåren vid Lunds tekniska högskola