Sågar byttes ut till kramar och historien om de omtalade magnoliorna på universitetsplatsen fick i dag ett lyckligt slut.
– Jag hoppas att det kommer att dröja en lång tid innan vi behöver göra ett liknande hot igen, säger Christian Stråhlman, ordförande för Lus.
I fredags drog Christian Stråhlman tillbaka sitt hot om att såga ner magnoliorna på universitetsplatsen. Detta efter att rektor Per Eriksson och universitetet ställt sig bakom Lus kritik mot att införa studieavgifter för utomeuropeiska studenter. I ett gemensamt pressmeddelande som Lus och rektorn gör, skriver de bland annat att ”en sådan avgift skulle försvaga internationaliseringen vid lärosätena”.
”Historien har löst sig till det bästa”
Trots att hotet mot träden ligger på is tillsvidare så anordnades det trädkramning i dag.
– Vi gillar inte att träden har hamnat i en dispyt mellan människor. Man använder trädets starka symbolvärde till dispyten men glömmer bort att trädet är något mer än bara en symbol. Ett träd är också ett liv, säger Daniel Wilby, en av initiativtagarna till trädkramningen och aktiv i Miljöpartiet i Skåne.
Daniel Wilby tror nu att magnoliornas framtid är säkrad. Han är nöjd med att Lus inte bara har dragit tillbaka sitt hot om att såga ner träden, men att de dessutom ska skänka ett nytt träd till universitetet.
– Historien har löst sig till det bästa och det är jag glad för, säger han.
Fler hot från Lus kan komma i framtiden
Christian Stråhlman är även han glad över att magnoliorna får stå kvar denna gång. Han avslöjar dock att fler hot om nedsågning kan komma från Lus håll i framtiden. Magnoliornas framtid är därmed inte helt säker.
– Detta med att hota hör ju inte till vanligheterna och jag hoppas att det kommer att dröja en lång tid innan vi behöver göra ett liknande hot igen. I så fall får vi då ta ställning till om vi ska gå vidare med saken eller inte, säger han.
Magnoliorna har hjälpt sakfrågan
Enligt Christian Stråhlman har hotet fungerat bra för att väcka uppmärksamhet i sakfrågan som handlar om att Lus är kritiska till att staten vill införa studieavgifter för utomeuropeiska studenter.
– Hotet mot magnoliorna har gjort att huvudfrågan har kunnat bli mer känd. Frågan har bland annat uppmärksammats i Rosenbad, säger han.
Foto: Emil Langvad