Låna en fördom eller en fördel

- in Nyheter
@Lundagård

Är alla ekonomer tråkiga och stockholmare snobbiga? Och är alla teknologer nördar? Lundagård besökte Helsingkrona nation där likabehandlingsgruppen tagit över puben för en fördomsfull kväll.


På Helsingkronas pub vandrar livslevande fördomar runt i form av studenter. En av dem är Isa Bååth Ardow, som under kvällen finns tillgänglig för alla som vill utmana och testa sina förutfattade meningar om stockholmare. Hon erkänner att hon inte kände till likabehandlingsgruppen förrän hon blev tillfrågad att medverka. Däremot vet hon att det finns många fördomar kring 08:or.
– Jag har ganska mycket fördomar själv om stockholmare. Jag kommer från Lidingö, så det finns väldigt mycket fördomar om att vi är överklassiga och arroganta, säger hon.

Bredvid Isa Bååth Ardow kan man också hitta en teknolog, en hårdrockare och en amerikan att låna för en pratstund.

Fokus på jämlikhet

Hanna Johansson, Jens Rantil och Magnus Lindh Rengifo sitter alla med i likabehandlingsgruppen, som tidigare gick under namnet jämställdhetsgruppen. De har under det senaste året arbetat med och utvecklat den skiss som fanns till jämställdhetspolicy på nationen. Det färdiga resultatet finns nu upplagt på nationens hemsida och är även översatt till engelska och spanska. Jens Rantil berättar att de valt att fokusera på jämlikhetsbegreppet mer än på just jämställdhet och könsmaktsordning. Han poängterar dock att jämlikhet inbegriper jämställdhet.

Kuratel i rullstol

Den fördomsfria kvällen är gruppens första arrangemang men långt ifrån det sista.

– Idéen är att vi ska ha ett antal event per termin där vi kan visa att vi finns. Vi vill få folk att uppmärksamma sina fördomar och värderingar och även ifrågasätta dem, säger Jens Rantil.

Likabehandlingsgruppen har många visioner och planer för framtiden.

– Vi har planer på att anordna filmkvällar och visa dokumentärfilmer och vi pratar också om att samarbeta med HBTQ-studenterna, säger Hanna Johansson.

– En framtida tanke är att kuratelet ska prova på att sitta i rullstol för att känna på tillgängligheten på nationen. Vi vill öka möjligheten att ta sig in på nationen i rullstol. Vi vill också medvetandegöra de maktkonstruktioner som finns på nationer, för de finns ju här också och de finns på alla nivåer, säger Magnus Lindh Rengifo.

I april kommer ett liknande arrangemang äga rum då Lunds kommun anordnar ”normaldag”. Likabehandlingsgruppen kommer då på nytt låna ut fördomar men denna gång kommer man byta namn till ”låna en fördel” berättar Jens Rantil.

Några studenter tittar in i puben och undrar om de kan få låna med sig ”stockholmaren” och Isa Bååth Ardow försvinner.

Och vem vet? Kanske försvinner några fördomar om stockholmare på samma gång.

Text: Mette Mjöberg Tegnander
Foto: Erik Hultgren