Universitetet tänker hyra ut bostäder till studenter och vill samtidigt garantera byggföretag att studenter kommer att flytta in i nybyggda bostäder.
– Det är bra, begå civil olydnad och visa att bostadsbristen är ett stort problem, säger Elisabeth Gehrke, vice ordförande för Lus.
Hon tycker att universitetet gör helt rätt som bryter mot reglerna.
– När det är uppenbart att kommunen inte tar sitt ansvar så är det bra att universitetet gör någonting åt det.
I veckan gick rektor Per Eriksson ut med att universitetet kommer att spela en mer aktiv roll på bostadsmarknaden. Detta trots att lärosäten inte får ha en aktiv roll i bostadsfrågan när det gäller svenska studenter enligt gällande regelverk. Som Lundagård tidigare rapporterat har Per Eriksson skrivit till utbildningsministern för att få gehör i frågan.
Susanna Hansson, studentsamordnare i Lunds kommun, medger att regelbrottet är ett problem men säger att det pågår en statlig utredning för att förändra lagstiftningen.
Garant för att studenter flyttar in
Universitet ska garantera bostadsföretag att studenter flyttar in i nya bostadsprojekt. Detta för att minska osäkerheten bland privata aktörer som planerar att dra igång nya byggen.
– Tanken är att det ska gå snabbare från idé till spade i marken, säger Susanna Hansson.
Är det inte problematiskt att gå in som garant om det i framtiden skulle visa sig finnas för mycket studentbostäder? Elisabeth Gehrke tror att risken är minimal.
– Kan man inte hyra ut bostäderna till studenter finns det alltid andra grupper, säger hon.
200-300 nya bostäder
De 80 tomma bostäder som universitetet förfogar över, men som tidigare varit öronmärkta för utländska studenter, ska nu bli tillgängliga för svenska studenter.
Det finns även intresse från privata aktörer som för närvarande förhandlar om att bygga 200-300 nya bostäder i Lund. Vilka dessa okända aktörer är kommer att bli offentligt när förhandlingarna är klara.
Inom de närmsta tre åren är det totalt 634 studentbostäder som planeras att byggas.