Med en fastlagsbulle och bubbel firade Studentlund sin födsel under tisdagseftermiddagen. Nu väntar fortsatt arbete inför kårobligatoriets avskaffande.
Efter två års arbete kunde 22 organisationer skriva under ett avtal som binder organen till ett samarbete under de kommande två åren, understött av universitetet.
– Sedan får vi utvärdera om ett fortsatt finansiellt stöd behövs. Förhoppningsvis står samarbetet på egna ben, sa rektor Per Eriksson vid öppningsceremonin.
Det klappades på axlar och kavajer rättades till när lättnaden över att avtalet skrivits under spreds i Pelarsalen. Avtalet skapar ett mini-obligatorium för Lunds studenter, som i framtiden måste välja mellan att vara med i kår samt nation/ AF eller stå helt utanför Studentlund. Kårerna vid Socialhögskolan och LTH, tillsammans med Smålands nation och Doktorandkåren står utanför samarbetet.
Fortsatt samarbete
Johan Svantesson Sjöberg vid Naturvetarkåren tog det lugnt vid ceremonin, och såg det mest som en fin paus mellan alla andra möten för dagen.
– Det är skönt att vi har kommit en bit på vägen. Nu kliver vi in i en ny period, och vi får se hur detta fungerar. Vi på Naturvetarkåren kommer att fortsätta med vårat arbete för att locka medlemmar även på andra vis, utanför Studentlund.
Ni har ett samarbete med Teknologkåren gällande studenter, kommer detta påverkas av att Studentlund skapas?
– Vårt samarbete med teknologerna är inget formellt avtal, utan kommer att rulla på utan problem under denna period, säger Johan Svantesson Sjöberg.
Eva Leire, som dels sitter som vice ordförande i AF, och som inspektor på Teknologkåren, tycker att avtalet är en framgång för studentlivet i Lund. Även om inte teknologerna är med.
– Det har varit ett tungt jobb, även för oss inspektorer. Jag har följt studentlivet under lång tid och vill att det ska fungera så bra som det gör nu, även i framtiden. Vi får se hur det blir om två år, jag tycker främst att det är skönt att AF-borgen kan överleva.
Kompromisserna styr
Blekingskas inspektor Pehr-Henrik Enckel är också stolt över att avtalet kunnat undertecknats.
– Detta blir ett avslut, och en start på något nytt. Det är skönt att vi äntligen är klara. Ingen part har dominerat arbetet, utan vi har alla fått kompromissa inför denna process. Nu står vi samlade inför obligatoriets upplösning.
Under hela arbetet har Isabelle Jönsson, studentkoordinator, samordnat alla olika organ och suttit som en spindel i nätet inför obligatoriets avskaffande. Men arbetet är inte slut för att dagens avtal är undertecknat, utan nu följer nästa steg i förberedelserna inför framtiden.
– I dag var det sista dagen för ansökningarna om kårstatus, så det blir till att fira lite ikväll, innan jag hugger in på dem i morgon.
Foto: Isabel Nilsson