J D Salingers succébok The Catcher in the Rye varvat med isländsk poesi. Det stod på programmet när Poeternas Estrad hade vårpremiär på Café Athen.
Den nyligen bortgångne amerikanske författaren J D Salinger har inspirerat många med sitt kontroversiella 50-talsverk The Catcher in the Rye (Räddaren i nöden). Ordkonst, AF:s litterära förening, anordnade på tisdagskvällen en paneldiskussion i vilken litteraturvetaren Torbjörn Forslid och författaren Caroline Ringskog Ferrada-Noli deltog. Den senares roman Naturen har beskrivits som en kvinnlig The Catcher in the Rye. De läste båda Salingers bok i de tidiga tonåren och påverkades starkt av den.
En kontroversiell succé
Salingers verk är en storsäljare som på sin tid väckte mycket kritik på grund av det grova språket och den upproriska huvudpersonen Holden Caulfields tonårsrevolt. Men än i dag läses den av många och återkommer ständigt i litteraturens och filmens värld.
Caroline Ringskog Ferrada-Noli menar att boken satte ord på hennes känslor när hon läste den första gången.
– Läsarens roll är smickrande. Man är en outsider och man läser om en outsider, säger hon.
Torbjörn Forslid hade som tonåring svårt att ta sig igenom boken och tyckte att översättningen var skandalös.
– Manlighetsproblemet var lite för tufft för mig då, menar han och syftar på huvudkaraktärens svårigheter att hitta sig själv.
Fortfarande populär
Båda är överens om att boken fortfarande gör avtryck i populärkulturen. Caroline Ringskog Ferrada-Noli ser till exempel kopplingar till den i tv-serien Gossip Girl. Erika, huvudpersonen i hennes debutroman Naturen har likheter med Holden, men skiljer sig också från honom då hon är mer drabbad i storyn.
– Vi har ingen tradition av att skriva kvinnliga outsiderromaner, förklarar Caroline Ringskog och tror att samhället inte har nått så långt ännu.
Kvällen avslutades med dikter av Petra Mölstad från poesikollektivet Parkförvaltningen samt den isländske poeten Emil Petersen som läste sina dikter på både modersmålet och svenska.
Foto: John Nordh