Studieavgifter oroar studenter

- in Nyheter

I slutet av förra veckan kom regeringens proposition om att införa studieavgifter för utländska studenter. I Lund oroar sig många studenter för konsekvenserna.

– Jag hade aldrig kunnat komma hit utan möjligheten till billig utbildning, säger Anastasiia Volinyk, som flyttade till Sverige från Ukraina för att läsa det internationella programmet Corporate and Financial Management vid Lunds universitet.

Hon och klasskompisen Madamin Mamatov sitter och pluggar på Café Athen tillsammans med Olof Johansson som studerar ryska. Anastasiia Volinyk är en så kallad “free mover” från ett land utanför EU och EES, det innebär att hon är en av de studenter som i framtiden kommer att betala för sina studier.

Två stipendieprogram

Beroende på utbildning kommer det från år 2011 att kosta mellan 40- 90 000 kronor att studera i Sverige. Anledningen är att Sverige ska konkurrera med god kvalitet i stället för gratis utbildning.

I propositionen finns förslag om att inrätta två stipendieprogram. Två utformningar är aktuella, ett på 30 miljoner kronor som riktas till särskilt kvalificerade studenter från utvecklingsländer och som kommer att täcka både studie- och levnadskostnader. Det andra stipendieprogrammet omfattar 60 miljoner kronor och är tänkt att enbart bekosta studieavgiften för studenter från länder utanför EU/EES.

Svårare att locka utländska studenter

Propositionen har tagits emot med blandade känslor från studenter.

– För mig är det självklart att betala för studier, säger den svenska studenten Erik Brandberg som har vuxit upp och studerat i utlandet.

– En billigare utbildning kompenserar de konsekvenser som det faktiskt innebär att utbilda sig i Sverige, tycker Madamim Mamatov.

Svårigheter med språk och arbetsmarknad som lätt kan undvikas i exempelvis USA, kan tillsammans med en avgiftsbelagd utbildning betyda slutet för internationaliseringen på Sveriges universitet.

– Det vore väldigt synd, säger Olof Johansson som får möjlighet att träna sitt nya språk med sina ukrainska vänner.

För kort tid

Studentkårena har länge varit kritiska till att införa studieavgifter. Lus ordförande Christian Stråhlman tror att likabehandlingen är i fara.

– Vi blir inte bättre med en avgiftsbelagd utbildning. Likabehandlingen kommer att sättas på spel när en föreläsningssal blandas med betalande och icke-betalande studenter. Att utbildningen måste leva upp till sitt pris för vissa blir ett ultimatum, säger han.

Lunds universitet kritiserar framför allt regeringen för den försenade propositionen eftersom tiden är knapp för att göra nödvändiga omstruktureringar. Hur stipendieverksamheten ska skötas i praktiken, val av vad som ska marknadsföras i vilka länder och ett nytt antagningssystem, är några av flera stora frågor som universitetet måste finna svar på inom en snar framtid.

– Just nu är vi mitt i processen för hur vi ska lägga upp det på bästa och snabbaste sätt, säger prorektor Eva Åkesson.

Text: Frida Sandström
Foto: James Jones Huang