Det är rimligt att finansiera doktorandtjänster med utbildningsbidrag i början eftersom mycket av tiden då ägnas åt utbildning. Det skriver Torbjörn von Schantz, dekan för naturvetenskapliga fakulteten.
Det är riktigt att det har varit en återkommande debatt inom fakultetsledningen huruvida naturvetardoktoranderna skall anställas på doktorandtjänst från första dagen eller om det nuvarande beslutet om en övre gräns på 18 månaders utbildningsbidrag skall fortsätta att gälla.
Jag välkomnar debatten i denna fråga. Det finns, precis som insändarskribenten påpekar, skäl som talar för att doktoranderna skall vara anställda på doktorandtjänst från första dagen. Den enskilda doktoranden får en större social trygghet och högre lön, vilket naturligtvis också kan få fler intresserade att verkligen söka sig till doktorandstudier. Flera institutioner vid naturvetenskapliga fakulteten har just därför valt att inrätta doktorandtjänst från första utbildningsdagen.
Argumenten för att trots allt tillåta utbildningsbidraget i starten av utbildningen är att det är just en utbildning. Normalt inleds doktorandutbildningen vid vår fakultet med olika kursmoment, litteraturstudier och inlärning av ny metodik, etcetera.
Sjukskrivna eller föräldralediga doktorander får behålla sitt utbildningsbidrag som dessutom blir förlängt med den tid som motsvarar sjuk- eller föräldraledigheten. Vi anser det rimlig att doktoranden under den mer utbildningsinriktade perioden ersätts med utbildningsbidrag som sedan övergår till en regelrätt tjänst när själva forskningsarbetet tar fart, som längst efter 18 månader.
Ett annat skäl till att vi väljer att bibehålla det nuvarande systemet med utbildningsbidrag är att betydligt färre personer annars skulle få möjlighet att bli antagna till utbildning på forskarnivå inom naturvetenskapliga fakulteten.
Jag ser inte frågan om utbildningsbidrag som en konkurrensfråga och jag ifrågasätter dessutom skribentens uppgift att vi konsekvent erbjuder våra doktorander sämre villkor än ”konkurrerande” universitet (jag noterar till exempel att våra systerfakulteter i Stockholm och Uppsala tillåter utbildningsbidrag under två respektive ett år). För övrigt är den naturvetenskapliga fakulteten inte ensam vid Lunds universitet att tillåta utbildningsbidrag under den första tiden av utbildningen.
Ett månatligt bidrag om 15.500 kronor under den första fasen av en utbildning anses i debattinlägget uppenbarligen vara otillräckligt eller till och med cyniskt – vilken yrkes- eller personalkategori jämför skribenten med?
Dekan
Naturvetenskapliga fakulteten