Nytt förslag hotar kvalitén på musiklärarutbildning

- in Nyheter
@Lundagård

Enligt regeringens proposition ”Bäst i klassen – en ny lärarutbildning” ska det inte längre vara möjligt att ge studenter lärarexamen i endast ett ämne.
– Det ställer till väldiga problem, säger Sverker Svensson, prefekt vid Musikhögskolan i Malmö.


Bakgrunden till propositionen som regeringen presenterade i mitten av februari är att de vill förbättra standarden i den svenska skolan. Lärarstudenter ska därför bli tvungna att utbilda sig inom minst två ämnen. Det ökar deras framtida anställningsmöjligheter och minskar risken för att lärare undervisar i ämnen de har bristande kompetens i, menar regeringen.

Kan tappa de mest intresserade
Enligt en utvärdering gjord av Högskoleverket håller Musikhögskolan i Malmö som tillhör Lunds universitet en mycket hög standard. Nu finns det risk för att skolan kommer att tappa de mest intresserade studenterna.
– Frågan är om de duktigaste och mest ambitiösa musikstudenterna kommer att välja att utbilda sig till musiklärare om de även måste utbilda sig i ett sidoämne, eller om de i stället kommer att välja en annan karriärssväg, säger Sverker Svensson.

”Förlorar fördjupning och kompetens”
Högskolor och universitet som erbjuder lärarutbildning i endast ett ämne måste göra om utbildningen för att möta de nya kraven. Sverker Svensson säger att han håller med om att lärare i två ämnen har en större anställningsbarhet men anser samtidigt att det skulle leda till en försämring av utbildningen.
– Om man tar bort möjligheten för studenter att utbilda sig inom enbart musik kommer man att förlora den fördjupning och kompetens inom ämnet som bland annat behövs för kulturskolor och gymnasieutbildningar med estetisk inriktning, säger han.

Fler ställer sig frågande
Sverker Svensson är hoppfull till förändringar i propositionen.
– Det förs just nu en dialog om utformningen av detaljerna och vi räknar med att hitta lösningar som tillåter undantag för musiklärarutbildningen, säger han men vill inte spekulera i vad som kommer att hända med Musikhögskolan om propositionen antas i sin nuvarande form.

Linda Alexandersson som är styrelseledamot i studentkåren vid Musikhögskolan i Malmö ställer sig också frågande till propositionens effekter.
– Det låter inte direkt som att kvaliteten på lärarutbildningen kommer att bli bättre, konstaterar hon.

Propositionen träder i kraft vid årsskiftet.

Text: Annika Wilhelmson