I dag kom utbildningsdepartementets autonomiproposition som innebär en ökad frihet för universitet och högskolor. En avreglering som kan innebära mycket positivt men som också kan äventyra rättssäkerheten för studenter. Det skriver Christian Stråhlman, ordförande för Lunds universitets studentkårer, som tycker att Lunds universitet måste visa att de är redo för en större frihet och ett större ansvar.
I dag lämnade högskoleminister Tobias Krantz propositionen En akademi i tiden – ökad frihet för universitet och högskolor till riksdagen. Om förslaget röstas igenom kommer det att innebära en stor ökning av universitetets frihet att besluta om sina egna angelägenheter. Samtidigt försvinner mycket av den detaljreglering som omgärdar lärosätena idag. För Lunds universitet innebär detta många fördelar. Redan i dag har rektor Per Eriksson visat på en, nämligen att universitetet kommer att kunna hyra ut bostäder till studenter. Men en avreglering, om den inte sköts rätt, riskerar att äventyra rättssäkerheten för oss som studenter.
I dag finns många av studenternas rättigheter som i högskolelagen och högskoleförordningen. Till exempel finns där regler om att du har rätt till omprov, att du kan byta examinator, att du har rätt att få kursbevis med mera. De kapitel där dina rättigheter står idag vill regeringen korta ner och ta bort stora delar av. Argumentet är att lärosätena klarar sig tillräckligt bra med att ha egna regler som beslutas lokalt. Frågan är om Lunds universitet verkligen klarar att göra detta lika bra.
Det finns redan i dag lokalt beslutade ”regler” om studenternas rättigheter på Lunds universitet. I det dokument som brukar kallas Rättighetslistan har universitetet ställt upp punkter som det är meningen att alla lärare ska följa. Problemet är att det inte alls är några regler! Det är rekommendationer som det står lärarna fritt att strunta i. Så kan lärarna inte göra med lag och förordning, även om det händer. Den som bryter mot högskoleförordningen kan anmälas till Högskoleverket. Om våra rättigheter i förordningen försvinner står vi helt utan juridiskt bindande regler. Vad spelar det då för roll hur fritt vårt universitet är?
Samtidigt som rättigheterna riskerar att försvinna tar regeringen bort de regler som säger att kursplaner ska se ut på ett visst sätt. Universitetet kommer alltså att få göra kursplaner som ser ut som de själva vill. Det är inte svårt att tänka sig vad som kan hända. Vi kan få kursplaner som helt saknar den information som vi studenter behöver för att få en rättssäker examination och betygssättning.
Jag säger inte att detta säkert kommer att hända. Men risken finns där, större än någonsin. Det är upp till bevis om Lunds universitet kan hantera den frihet de har bett om. Det är lätt att ropa på större frihet, och universitetet har gjort det länge. Men med en större frihet följer ett större ansvar. Lunds universitet behöver visa att de är redo att ta emot friheten.
När universitetet får mer egen makt är det ännu viktigare för dig som student att någon bevakar din utbildning och dina rättigheter. Starka studentkårer behövs mer än någonsin. När vi studenter inte längre skyddas av lagen måste vi arbeta för att universitetet har regler, och att reglerna följs. Om inte studenternas inflytande på Lunds universitet fortsätter vara starkt är våra rättigheter illa ute.
ordförande, Lunds universitets studentkårer (Lus)