”Årets produkt” när den lanserades, men i realiteten fungerar den som skräp. När Lundagård frågar sig hur återvinningstunnorna på Språk – och litteraturcentrum fungerar blir svaret: inte alls.
Som en av få institutioner på universitetet, har Språk- och litteraturcentrum, Sol, satsat på att ge studenterna möjligheten att återvinna sitt skräp.
Designade soptunnor för 5 000 kronor styck köptes in när centret byggdes och med hjälp av en inredningsarkitekt placerades de sedan ut på strategiska platser.
”Det borde förtydligas”
De tre olika hålen bjuder in till återvinning av burkar/flaskor, papper och restavfall. Men när Lundagård lyfter på locket och gräver runt hittar Lundagård bara skit som ligger huller om buller. Ibland döljer hålen en påse, ibland tre, men någon sopsortering är det aldrig tal om. Vi ber intendent Britt Nordbeck förklara.
Hur funkar återvinningstunnan egentligen?
– Ja du, jag vet faktiskt inte. Vilket av hålen som gäller till vad, och hur man ska kasta, det har jag faktiskt ingen aning om. Det borde förtydligas.
Men är inte tanken att besökarna ska kunna återvinna sitt skräp?
– Jo, absolut. När vi byggde Sol fanns det stora ambitioner kring återvinning, och bland personalen har vi fått det att fungera. Men ute bland studenterna har det inte efterlevts på samma sätt. Jag undrar vad inredningsarkitekten skulle säga om hon såg hur det ser ut.
Efterlyser centralt beslut
Ja, vad säger egentligen inredningsarkitekten?
– Jag förstår att det inte fungerar, säger Eva Kellander, numera projektledare på Linnéuniversitetet, innan hon fortsätter:
– Det måste finnas information som förklarar vad ändamålet är. Men den främsta anledningen till att det inte har funkat, tror jag beror på att återvinningen inte genomsyrat fler delar av universitetet.
– Ett centralt beslut måste tas på ledningsnivå, annars blir det bara förvirring. Där jag arbetar nu, på Linnéuniversitetet, har vi gjort det. Det fungerar faktiskt riktigt bra, och bidrar till att miljöcertifiering är aktuellt hos oss.
Måste sopsortera enligt lag
Maria Nilsson, miljösamordnare på Lunds universitet, förklarar att universitetsledningen har valt att fokusera på energihållning och resande inom universitetet, framför källsortering.
– Vi har kört en kampanj för att locka institutionerna till att köpa in återvinningsanordningar även till studenterna, och kanske ska vi göra det igen. Lagen säger ju faktiskt att vi ska källsortera.
Foto: Emil Langvad