Det var fullsatt i ABF:s lokaler när Tjejjouren och Ordkonst tillsammans med Feministiskt initiativ bjöd in Gudrun Schyman och författaren Anna Mattson för att prata om hur man kan gå från offer till att agera, genom politik och att skriva.
– Den manliga lusten tycks tydligen varken gå att tygla eller kontrollera och kvinnorna får skulden, säger Gudrun Schyman och syftar på den 14-åriga flickan som blev våldtagen i Bjästa och de människor som ville att våldtäktsmannen skulle frias.
Hon fortsatte tala om könsmaktsordning och hur kvinnor diskrimineras både inom arbetslivet och i det sociala.
– Hur många av er kvinnor som är här i dag tjänar mer än era män?
En hand vinkar ensamt i luften.
– Att vi i jämförelse med andra är ett av de främsta länderna när det kommer till jämställdhet säger ingenting om hur nära vi är vårt mål, säger Gudrun Schyman.
Skildrar sexuella övergrepp
Det applåderas och råder en mycket munter stämning i ABF:s lokaler. På kakbordet serveras det kaffe och muffins med rosa glasyr, trots att det kanske ger ett sockersött intryck är kvällens ämnen allt annat än just det.
Anna Mattsson pratar under kvällen om sina upplevelser kring sexuella övergrepp och sina självbiografiska romaner Alexandras rum, De ensammas hus och Vägar utan nåd.
– I boken skildrar jag steg för steg hur det är möjligt. Jag skildrar hur Alexandra känner sig och den stora frågan, varför gör hon inget? Varför accepterar hon övergreppen? Säger Anna Mattsson.
Nytt samarbete
Tjejjouren och Ordkonsts serie av författarkvällar kommer att vara inriktade på brottsofferfrågor och fokusera på våld i nära relationer samt diskriminering.
– Vi ville arbeta mer med hjälp av kultur, så vi tog kontakt med Ordkonst och skrev sedan projektplan tillsammans med dem, säger Subani Melin från Tjejjouren.
– Att använda sig av litteratur är ett bra sätt att ta upp olika frågor och väcka diskussioner, säger Johannes Grönberg som är aktiv i Ordkonst.
Foto: Jonas Damsgård