Den av universitet prisbelönta satsningen Normaldagen återkom under fredagen med föreläsningar, workshops och queerbal. Lundagård var på plats.
Redan vid start fylldes salen i Botaniska trädgårdens gula villa. Brist på sittplatser hindrade inte heller eftersläntrare att ståendes sluta upp i föreläsningar och diskussioner. Alla ville ta del av resonemangen kring det allmängiltiga och ytterst viktiga, rådgivande, farliga eller i vissa fall dödliga ordet normal.
Gemensam jämställdhet
Arrangörer från studentkårer, genusinriktade studentorganisationer och fristående organisationer har tillsammans samlat idéer sedan hösten. Resultatet blev fredagens Normaldag, innehållandes flertalet föreläsningar och poesiuppläsningar samt eftermiddagens ”remake yourself ” dragworkshop. I anslutning till dagen anordnas även en Queerbal i AF-borgen under kvällen. Mycket tyder på en stor uppslutning, menade Elina Johansson, ordförande för jämställdhets- och likabehandlingsutskottet vid Lunds samhällsvetarkår och medarrangör vid Normaldagen.
Flervinklad frågeställning
– Vi försöker att bemöta ämnet utifrån så många vinklar som möjligt, detta för att belysa dess differentiering, förklarar Maria Chowdhury, Lus studentombudsman.
– Jämställdhetsfrågan handlar inte bara om HBTQ-frågor eller bara om integration, fortsätter Maria.
I valet av teman och talare betonades därför från flera håll hur viktigt det är att motverka trångsynthet i betraktandet av jämställdhetsbrotten. Förmiddagens föreläsning av Erhan Erhan var ett exempel. Under några gripande ögonblick delade han sin historia som både illegal invandrare och gayförtryckt, någonting som han utöver detta tillfälle inte längre talar offentligt om.
Hopp om att hjälpa
– Det är med hopp om att hjälpa andra i liknande situationer som jag valde att ändå tala här, berättade Erhan Erhan, som avslutade sitt tal med betoningen på att det inte är landet vi befinner oss i som avgör vår situation, det är människorna och dess ageranden.
Trots att Sverige är ett av de bästa länderna när det kommer till HTBQ-frågor, jämställdhet och mänskliga rättigheter, utspelar det sig ändå flera fall i likhet med Erhans, menade Maria Chowdhury.
– Hans historia är en av anledningarna till att vi ska fortsätta med det vi arbetar med här, sade hon.
Foto: James Jones Huang