Elisabeth Gehrke, vice ordförande på Lunds universitets studentkårer, Lus, som blivit nominerad till motsvarande post på SFS, Sveriges förenade studentkårer.
Hur känns det att bli nominerad?
– Det känns fint att bli nominerad, för en gång skull. När jag fick posten på Lus var det ju som motkandidat. Skämt å sido, jag är naturligtvis väldigt glad åt, och ödmjuk inför, det förtroende som nomineringen innebär.
Vad är det som lockar med SFS?
– Jag brinner först och främst för studenternas välbefinnande. SFS är den absolut bästa kanalen för att få jobba med studentfrågor. Den nuvarande styrelsen har gjort ett utmärkt jobb och förhoppningsvis skulle vi göra ett lika bra jobb med att ta den smäll som obligatorieavskaffandet innebär. Sedan skulle man ju få chansen att sitta under ett valår. Mycket mer spännande än så kan det väl knappast bli.
Vilka utmaningar står organisationen inför?
– SFS måste få in fler kårer i sin organisation. I dag har man ett legitimitetsproblem: när många av landets kårer väljer att stå utanför organisationen är det svårt att hävda att man för alla studenters talan.
Hur ska man lyckas med det?
– Medlemsavgiften har sänkts avsevärt det här året. Men det gäller att ha finna en finansiering som kan hålla nere avgifterna även i framtiden. Men framför allt måste vi ha en dialog med utanförkårerna, det är oerhört centralt.
Vad kan du bidra med till SFS?
– Sakkunskap och engagemang. Och den erfarenhet jag har med att få kårer i Lund att samarbeta. Lus har länge lidit av ett ännu större legitimitetsproblem, men nu har alla kårer valt att återigen gå med. Jag tror att man måste vara öppen för alla kårer och hur de tänker. Man måste inse, och ha respekt för, att olika kårer kan ha väldigt olika kulturer. SFS blir på många sätt en ännu större utmaning med tanke på de geografiska avstånden. Man kan ju inte gärna festa med varenda kår i Sverige (skratt).
Vilka frågor vill du driva om du blir vald?
– Det är inte upp till mig, utan medlemmarna. Men påverkansarbetet utgör ju själva existensberättigandet för SFS. För mig personligen är lärarledd tid en gammal käpphäst. Det finns exempel på när studenter bara har två timmars lärarledd tid i veckan och det påverkar naturligtvis utbildningskvalitén. Kvalitetsaspekten är förvisso mer komplex än antalet undervisningstimmar, men det är en bra början. Sedan har vi det här med studiemedlet. I dag kan inte studenter sjukskriva sig på halvtid och det är något som skapar svåra problem för många studenter.
Valet avgörs på SFS fullmäktige, 7-9 maj.
Foto: Emil Langvad