Hon tycker att kommunen ska sluta gnälla

- in Nyheter
@Lundagård

Det gnälls för mycket på siste april-firandet, tycker Elin Ax som ansåg att kommunen behövde förbättra sin attityd. Därför lämnade hon in ett medborgarförslag – det första som fått gehör.


– Jag tycker inte att en park ska vara bara för att titta på utan den ska kunna användas, säger Elin Ax.

Efter att ha suttit som vice ordförande i tekniska nämnden och i kommunstyrelsen är hon medveten om vilket slitage firandet leder till, men tycker att kommunen borde sluta gnälla och inse att festen samtidigt innebär ett bra tillfälle till marknadsföring.

Särskilt fest-konto
– Man vill ju ha hit fler företag och då är kulturen en av de viktiga sakerna. Lund har aldrig lockat på det sättet, det har inget hav och det anses vara rätt dött på sommaren. Man måste jobba med de här bitarna och då är folkfest viktigt, säger Elin Ax.

I medborgarförslaget, som skickades in i maj 2008, föreslår hon att kommunen ska inkludera siste april-firandet i sin marknadsföring och att kostnaderna för firandet ska belasta ett centralt marknadsföringskonto i stället för tekniska förvaltningen.

Det handlar om att ändra attityder, menar hon.
– I dag har pengarna gått från underhållet. Då blir det mer att råda bot på något som blivit fel, än att stödja något positivt, säger hon.

Öppna systembolaget
Förslaget har fått gehör och inför årets firande har kommunen skapat ett speciellt siste april-konto. Det ska dock i första hand täcka utgifterna för städningen.

Jättebra, tycker Elin Ax, men menar att de borde lägga till en extra summa för att kunna marknadsföra festen bättre.
– De kunde kanske sätta in några trevliga annonser i tidningen, föreslår hon.

Och hon tycker att Systembolaget borde vara öppet, att festen skulle flyttas tillbaka till fontänen och att det skulle bli tillåtet att ta med möbler igen.
– Jag vet inte vad meningen med att släpa dit möbler är, men finns det någon mening med att förbjuda det? Det är också en negativ attityd, säger hon.

Deltar inte själv längre
Sedan slutet på 90-talet, då Elin Ax kom hit för att läsa juridik, har hon deltagit i firandet. Men festen i stadsparken har hon avstått från de senaste åren.
– Vi har alltid fest, jag och mina vänner, även om vi inte går till stadsparken längre eftersom vi har småbarn.

Inför årets fest hoppas hon på vackert väder och att alla får riktigt roligt.
– Är det inte på siste april som man träffar många utanför sin utbildning och många träffar sin blivande partner. Är inte det jättebra?

Finns det något som du tycker är dåligt med firandet?
– Jag gillar inte skräp, men å andra sidan måste man inte gå dit morgonen efter.

Läs mer

Siste april-festen får egen kassa

Text: Kajsa-Stina Kalin
Foto: Stina Qvarnström