Siste april-festen får egen kassa

- in Nöje, Nyheter
@Lundagård

500 000 kronor. För första gången får siste april-firandet i Lund öronmärkta pengar från kommunen.
– Vi bejakar festligheterna på ett helt annat sätt nu, säger Lars Brobeck, parkintendent i Lund.
Men i praktiken blir det ingen större skillnad mot tidigare år.


Prislappen på festligheterna har nämligen slutat på en halv miljon kronor i flera år. Men nu har kommunen alltså avsatt särskilda pengar till firandet.
– Vi har alltid haft den utgiften men tidigare år har pengarna gått rakt av från parkkontot. Skillnaden blir att vi kommer att kunna renovera en lekpark extra kanske, säger Lars Brobeck.

Städningen kostar
Tomas Avenborg (M), ordförande i tekniska nämnden, tror dock att allmänhetens inställning till festligheterna kommer att påverkas positivt av att pengarna inte längre dras från parkkontot.
– Det är svårt att försvara ett ökat fokus på den här dagen om det tränger undan blomplanteringar, trädbeskärningar och annat parkunderhåll, förklarar han.

Det som kostar är först och främst städningen. Under dagen är 150 personer kontinuerligt sysselsatta med att plocka upp efter de dryga 15 000 besökarna.

Systembolaget stängt igen
Förra året höll Systembolaget i Lund stängt på valborgsmässoafton vilket innebar en minskning av försäljningen med tio procent jämfört med valborgshelgen 2008 och dagarna innan. Enligt polisens rapporter minskade skadegörelsebrotten med nästan en tredjedel och akutmottagningen hade inte fler patienter än en vanlig helg.

Därför har polisen begärt och fått socialförvaltningens godkännande: systemet är stängt i år igen.
– Det man vill komma åt är spontanpåfyllandet, säger Annika Landfors, tillståndschef på socialförvaltningen.

Men fyllecellerna var lika fulla förra året som föregående år.
– Det är en toleransnivåfråga, säger Jörgen Nilsson, närpolischef i Lund och fortsätter:
– Jag tror att det är den dagen i Lund som det dricks mest alkohol överlag och då måste vi reglera bedömningsnivån.

Siste april-firandet har vuxit stadigt de senaste tio åren. Enligt en uppskattning från förra året var deltagarna nästan 17 000, och det är inte bara lundabor som deltar utan festligheterna har många tillresande.
– Det är väldigt positivt att så många kan samlas och ha så trevligt och att det trots allt är så pass lite bråk, säger Tomas Avenborg.

Ändå önskar man nu, från kommunens och polisens sida, att någon ska ställa upp som arrangör av den populära festen. Studentorganisationerna har fått frågan men tackat nej.

Svårt att göra lönsamt
– Vi tror att det är svårt att göra ett lyckat arrangemang på siste april, folk har redan sina planer. Vi har försökt på idrottsplatsen tidigare och det har inte fallit så väl ut, säger David Magnusson ordförande för Kuratorskollegiet, som menar att det skulle bli ett stort projekt som skulle vara svårt att få ekonomiskt lönsamt.

David Magnusson är trött på kommunens återkommande kritik mot studenterna i samband med siste april.
– Enligt mitt sätt att se på det är det en stor del av Lunds kommuns invånare som deltar i firandet, inte bara studenter. Jag tycker att kommunen borde ta ansvar själva och se potentialen i festen, säger han.

Läs mer

Hon tycker att kommunen ska sluta gnälla

Text: Kajsa-Stina Kalin