På torsdag är det premiär för Lundaspexarnas siste april-spex. Under fem föreställningar förflyttas publiken 300 år tillbaka i tiden för att stifta bekantskap med en viss Ludwig van Beethoven. Klicka på ”Bildspel” för fler bilder.
Av tradition sätter Lundaspexarna upp ett gammalt spex på våren, den siste april, och ett nyskrivet på hösten, sista november.
– Alla spex har i botten en sann historia. Man återkopplar till historien och blandar in olika karaktärer för att få liv i den, berättar Gustav Dahlgren, Lundaspexarnas förman, om spexens historiska teman.
”Och så lite Bellman på det”
Årets vårspex skrevs 1998 och sattes senast upp 2004. Gustav Dahlgren berättar att spexet utspelar sig i slutet av 1700-talet ”i det förbryllade och inavlade Österrike”. Fursten ska ha bröllop på slottet och Beethoven har anlitats för det musikaliska inslaget. Men stressen blir för mycket för kompositören som blir döv och hamnar på dårhus i stället för på kurorten.
– Och så lite Bellman på det, sammanfattar Gustav Dahlgren innehållet.
Karnevalen inget hot
I år är runt 80 personer engagerade i spexet. På grund av karnevalen har antalet spexare minskat med ett 20-tal. Men det har inte skapat några problem för Lundaspexarna.
– Det har gått skitbra. Vi har repat varje kväll i en månad och folk har visat engagemang precis som vanligt, säger ekonomichefen Natalie Ibron.
Inför torsdagspremiären är merparten av biljetterna sålda och det är fler och fler studenter som hittar till föreställningarna.
– Det är många som varit med i spex och många Lundabor som ser det som en tradition, berättar Natalie Ibron om den blandade publiken.
Utlovar galna jubileumsupptåg
Under nästa års 125-årsjubileum blir siste april-spexet Djingis Khan, ett av de mer klassiska spexen. Det skrevs som karnevalsspex 1954 av Hans Alfredsson.
Lundaspexarna har som ambition att jubileumsföreställningen ska sträcka sig över två helger.
– Vi kommer slå på stort med galna upptåg, lovar Gustav Dahlgren.
Foto: Isabel Nilsson