Hakkors på plansch polisanmält

- in Nyheter

Lunds universitets studentkårers studentombudsman Maria Chowdhury fick ett hakkors inristat utanför sitt kontor på AF-borgen. Händelsen är nu polisanmäld och rubriceras som hets mot folkgrupp.

När Maria Chowdhury kom tillbaka till sitt kontor på AF-borgen efter Lundakarnevalen möttes hon av skadegörelse. Ett hakkors hade ristats in på en affisch intill hennes dörr. Det handlar om en affisch för Normaldagen, ett arrangemang med föreläsningar om bland annat jämställdhet- och queerfrågor som Maria Chowdhury var med och anordnade .

Ideologiska motiv bakom
Enligt Maria Chowdhury är det ingen tillfällighet att det var affischen för Normaldagen som vandaliserades. Hon är övertygad om att det ligger ideologiska motiv bakom.
– Det handlar om ett hakkors, en symbol för utrotning. Och nazister försökte som bekant inte bara utrota judar utan även hbt-personer, säger hon och fortsätter:
– Det är ingen fyllegrej. Då hade affischen kanske varit sönderriven eller nerklottrad. Oskyldiga klottrare ristar inte in nazistiska symboler.

Rubricerat som hets mot folkgrupp
Det är inte heller första gången som reklammaterial för Normaldagen utsatts för skadegörelse. Inför arrangemanget hängdes virkade konstföremål upp runt om i Lundagård för att uppmärksamma dagen – vilka förstördes. Men den här gången har vandalismen gått över gränsen enligt Maria Chowdhury som har polisanmält saken.

Polisen fick in anmälan under tisdagen och har rubricerat brottet som hets mot folkgrupp.

Text: Joakim Petersson
Foto: Isabel Nilsson