I helgen lovade de rödgröna att satsa 6,6 miljarder på högskolan. Tidigare har Alliansen lovat att utöka studiemedlens lånedel. Studenterna har plötsligt tagit plats i valdebatten.
Under lördagen lanserade de rödgröna nya besked om vilka satsningar som väntar studenterna vid ett regeringsskifte. Mycket var känt sedan tidigare, men det som skapade störst debatt var utspelet om höjda studiemedel. Minst 100 kronor mer i bidrag utlovas varje månad, kanske upp till 600 med lån inräknat. Men det senare gäller endast om utrymme i statsfinanserna uppkommer. Förra veckan lovade Alliansens 500 kronor i höjda lån.
Men inget av förslagen är tillräckligt, enligt Sveriges förenade studentkårers ordförande Beatrice Högå,
– Ambitionen och viljan verkar finnas där att göra något, och debatten har verkligen lyfts upp från båda sidor. Men om man som student ser studiemedlet som en viktig fråga, så är det inte bra att gå på de rödgrönas utrymmesberoende löfte. Och Alliansens alternativ leder egentligen bara till att utbildningen bekostas till större del av den enskilde, vilket vi inte förespråkar.
Bostadsfrågan på tapeten
Det verkar även som om bostadsbristen har satt sina spår hos de rödgröna. Vid ett maktskifte kommer bland annat en ändring i beskattningen leda till lägre avgifter för korridorsrum, något som länge efterfrågats av studentrörelsen.
– Det har helt klart blivit en bredare front som trycker på för förändringar av hyresrättssituationen och studentboendena. Det har gett genomslag, kanske det blir sista gången vi behöver trycka på om bostadsfrågorna, säger Beatrice Högå.
Helt nöjd är hon dock inte.
– Gällande vår hjärtefråga kring kvalitetsbristen väntar vi fortfarande på klara besked från regeringen, men Högskoleministern Tobias Krantz har talat om en miljard till utökade resurser. Men det är fortfarande långt ifrån de 5 miljarder som vi vet med säkerhet behövs.
Nytt inslag i valet
Att debatten kring studenternas situation tagits upp i så stor utsträckning är inte någon självklarhet. Statsvetaren Anders Sannerstedt i Lund ser utspelet från de rödgröna som ett trendbrott, men vågar inte spekulera kring orsaken.
– Det kan kanske röra sig om kontakter i kampanjledningen, men en sak är klar, de rödgröna vill ta tag i denna fråga inför valet. Det är rätt överraskande, och nytt från partierna att vända sig till studenterna med specifika utspel.
Kommer debatten att fortsätta in i valspurten?
– Det skulle inte förvåna mig om ämnet tas upp i de avslutande valdebatterna, när de rödgröna väl fört upp frågan så stort kommer de inte släppa den. Nu får vi se om det blir som med utspelen kring pensionärerna, där Alliansen mötte buden ganska snabbt.