Sexuella trakasserier syns inte i statistiken

- in Nyheter, Studentliv

I början av mars anmäldes en student på Juridicum för sexuella trakasserier mot en medstudent.

Det är ett av tre anmälda fall vid universitetet på ett decennium. Men alla händelser blir inte statistik.

I år är det tio år sedan juridiska avdelningen började att föra statistik över ärenden som inte är relaterade till fusk,till exempel trakasserier.

Sedan år 2000 har totalt tre fall av sexuella trakasserier anmälts vid universitetet. Men bara ett av fallen har lett till påföljd.

ingalillrahmhallberg-2-(Foto-Kennet-Ruona)Ingalill Rahm Hallberg, vice rektor och ordförande i ledningsgruppen för jämställdhet och likabehandling, är medveten om att inte alla fall går så långt som till disciplinnämnden.

– Jag är ganska säker på att man försöker lösa det på den nära nivån. Det blir inte ett ärende i statistiken om man löser det på institutionsnivå, säger Ingalill Rahm Hallberg.

Rädda för repressalier

Hon tror också att många som anmäler sexuella trakasserier kan vara rädda för repressalier, och betonar därför vikten av åtgärder som förhindrar detta.

– Jag är alldeles övertygad om att det finns ett mörkertal, men hur stort det är vet jag inte, säger hon.

Ingalill Rahm Hallberg berättar att man i ledningsgruppen diskuterat att införa en riskrapportering i stället för händelserapporteringen som används i dag inom universitetet. Ett sätt att ringa in hur vanligt problemet egentligen är, då även de fall som inte leder till anmälan noteras.

– Vi behöver titta på vilka andra verktyg som finns och hur vi får upp ärendena till ytan. Om ingenting kommer fram har vi inget att arbeta utifrån.

Läs mer: ”Ansvaret ska ligga på den som trakasserar”