Nu står det klart. Alla registrerade partier får ställa sig utanför röstningslokalerna på universitetsområdet. Men bara om de inte stör.
– Det är viktigt att värna om de demokratiska processerna, säger Henrik Jonsson från Lunds universitets studentkårer.
Lundagård kunde förra veckan berätta att universitetsledningen beslutat att inte bereda partierna tillgång till universitetets lokaler inför valet såvida de inte samarbetar med politiska studentföreningar.
Tidigare har ledningen för Uppsala universitet beslutat att släppa in partier för att studenterna ska få ta del av den politiska debatten. Tillståndet i Uppsala gäller dock endast riksdagspartierna, och ledningen för Lunds universitet ville inte göra någon sådan avgränsning.
Därför portades samtliga partier från universitetet. Men vilka regler som skulle gälla på universitetets område utanför lokalerna var inte bestämt.
I går beslutade universitetsledningen att låta alla registrerade partier sprida valsedlar och information i anslutning till röstningslokalerna vid Eden och Kårhuset.
Får inte störa
Partierna får redan i dag ställa sig utanför portarna när lokalerna öppnar, men först efter att en ansökan till LU Byggnad godkänts. Och det gäller att hålla sig till reglerna. Organisationerna får bland annat inte placera sig närmre än tio meter utanför huvudentrén till Eden och Kårhuset, där förhandsröstningen pågår.
– Det ska vara möjligt att som student passera partierna utan att behöva bli pressad att stanna, säger Annette Stambolovski, byggnadschef på LU Byggnad. Partierna ska heller inte få befinna sig utanför vallokalerna om det pågår någon annan verksamhet som kan störas.
– Vi har kontakt med Teknologkåren, och vi ska tillsammans se till att detta inte kolliderar med deras nollningsverksamhet, säger Annette Stambolovski och fortsätter:
– Och om det skulle visa sig att organisationerna inte håller reglerna, så kan man alltid höra av sig till husprefekten, eller ringa vårt larmnummer.
Demokrataspekter viktiga
Beslutet fattades av universitetsledningen tillsammans med Lunds universitets studentkårer, Lus.
– De demokratiska aspekterna vägde tyngre än de störande effekter som partiernas närvaro kan innebära, och eftersom vi ändå upplåtit lokaler till valmyndigheten, så får även partierna vara med. Men det rör sig om en engångsföreteelse, säger Henrik Jonsson, vice ordförande för Lus. Tidigare i veckan kunde Lundagård avslöja att endast alliansen bjudits in till en partiledarutfrågning som Studentaftonutskottet arrangerade tillsammans med universitetet.
Prorektor Eva Åkesson förnekar dock att detta skulle vara kopplat till beslutet att tillåta samtliga partier på universitetsområdet.
– Nej, absolut inte, det rör sig om helt olika saker. Det ena rör sig om en studentorganisation som tagit ett eget initiativ, medan detta rör ett ledningsbeslut på universitetsnivå, säger hon.